OPINII

PSD nu mai controlează Parlamentul. Ce face actuala majoritate?

Partidele ar trebui să înceapă un dialog pentru a trece măcar o parte din legile care se votează cu două treimi și pentru a croi o nouă Constituție.
Dacă lucrurile vor fi lăsate pentru anii care vin, șansele oricărei schimbări importante vor fi foarte reduse. CCR are foarte mult de muncă fiindcă avem o Constituție neclară și interpretabilă la multe capitole.
Unii politicieni poate vor trebui să susțină lucruri cu care în trecut n-au fost de acord sau le-a combătut, dar asta nu mai contează. Un politician matur trebuie să treacă peste orice și să se raporteze la realități și la ce e bun pentru țară și oameni la momentul respectiv. Asta e politica.
Chiar și pe legi care trec cu majoritatea parlamentară trebuie să ai discuții cu opoziția și să introduci amendamente care sunt în regulă. Degeaba votezi o lege care va avea rezultate în timp (așa cum e legea educației) și o impui cu forcepsul, fiindcă după alegeri vine o altă majoritate și o schimbă. Pe cetățeni îi interesează rezultatele nu demonstrațiile de forță și de moment.
Poate că unii nu vor sub nicio formă să se adapteze dar oamenii văd și te sancționează în alegeri.
În România partidele pierd alegerile după guvernare, nu le câștigă, prin urmare mai bine faci ce trebuie decât să nu faci nimic sau să lași reformele amânate. Nici cu populismele nu mai ține fiindcă de auto laude e plin internetul.
Singura variantă bună e să faci ce trebuie. Să nu ne imaginăm că la Oradea deciziile lui Ilie Bolojan nu au deranjat pe unii de acolo. Dimpotrivă, au deranjat foarte mult în prima fază, dar în timp lumea a înțeles. Tot așa vor înțelege dacă vom face o reorganizare teritorială eficientă sau dacă vom avea 800 de primării în loc de peste 3300. Va fi deranj la început, dar peste 3 ani toată lumea va înțelege.
Ce agendă are Parlamentul în acest moment? Nu se vede foarte clar. Ce ar trebui să facă PNL și USR ? Ce au cerut în perioada 2017-2020.
Alin Seserman