ECONOMIC

PSD nu păcălește pe nimeni la Bruxelles

Au început să curgă pozele vesele pe Facebook, Twitter și Instagram ale diverșilor trimiși de PSD la Bruxelles. Teodorovici s-a pozat cu clopoțelul cu care se conduc ședințele ECOFIN. Miniștri de tot felul frecventează întâlniri, de la Budăi la Ciamba, Meleșcanu, Dan sau Toader.

Iar astăzi, pe 5 decembrie, Viorica Dăncila a ținut o conferință de presă împreună cu Jean-Claude Juncker, președintele Comisiei Europene, și Corina Crețu, comisarul european pentru Politica Regională. Mesajele trimise pe toate căile sunt similare: totul e bine în România, suntem gata, suntem pregătiți să preluăm Președinția Rotativă a Consiliului UE. Avem logo, avem catedrală, centenar, avem chiar și priorități, aparent. Se zvonește că ar fi despre antreprenoriat, strategia Dunării, Parteneriatul Estic (deci, Moldova) și bugetul UE.

Ce să mai, totul pare perfect.

Dar dacă îi ascultăm pe jurnaliștii din Bruxelles sau dacă discutăm cu oficialii și cu politicienii europeni, ne dăm seama că situația nu e una roz. Începând cu Corina Crețu, un comisar european numit de PSD care acum pare că a devenit o trădătoare de partid în ochii talibanilor teleormăneni, mulți par să aibă fețe crispate și zâmbete false.

Toată lumea știe despre valiza de la RISE și despre faptul că omul care conduce din umbră acest guvern este pe picior de închisoare. Toată lumea știe despre fragilitatea coaliției de guvernare, care în ultimii doi ani a dus două mari războaie în România: cu justiția și cu ea însăși. Și toată lumea vede lipsa de substanță. Mulți au început deja să declare, pe coridoare și în întâlniri private, că românii nu sunt deloc ce avea nevoie UE în acest moment. Nu așa.

Nu s-a ajuns la vreun acord  pentru Cadrul Financiar Multianual pe perioada președinției austriece. Absolut nimeni nu speră la vreun miracol românesc. Nimeni nu are așteptări de la români pe cele mai multe dosare grele de pe agenda europeană. Pe buget, pe migrație sau pe climă.

Și după ultimele declarații din PSD împotriva MCV, împotriva libertăților fundamentale europene, împotriva instituțiilor democratice europene, împotriva UE, nimeni nu mai crede în această președinție.

Și așa dă România cu piciorul la o șansă ce vine o dată la câteva decenii.

Sigur, mulți dintre oficialii Reprezentanței Permanente a României pe lângă UE mai salvează un pic din situație. Mai ales cei mai vechi, cu experiență, care nu au ajuns pe post din pile pesediste, vor fi, se pare, capabili să ducă în spate următoarele șase luni. Nu vom excela, dar poate vom evita mari gafe și scandaluri.

Atâta timp cât miniștrii nu deschid gura.

articol preluat de pe site-ul Mişcarea România Împreună