ECONOMIC

PSD și marea batjocură pentru fermierii români. România a importat mâncare de 3,3 miliarde euro în doar 6 luni

Una dintre cele mai mari și mai sinistre campanii ale PSD este prezentarea unei Românii care susține producția românească, în special cea agricolă.

La fiecare sfârșit de săptămână, ministrul Daea descalecă în câte o localitate din țară, unde baronii PSD fac pregătiri ca în perioada comunistă. Cheamă țăranii și fermierii să expună produse și îl plimbă pe Daea printre ei, pentru a gusta, a face glumițe, nesărate de altfel și a ține discursuri despre sprijinirea fermierului român. La final ministrul și hoarda PSD-istă fac „mici cumpărături” de la țăranii care vin voioși și pleacă la fel de săraci. Se fac poze, știri și treaba merge strună.

Care e realitatea? Realitatea este una deplorabilă. În doar prima jumătate din 2018, importurile de alimente au fost de 3,3 miliarde de euro. Această sumă n-a mai fost consemnată după 1989 şi este dublă faţă de cea din semestrul I 2008. Este o situație fără precedent într-o țară cu un asemenea potential agricol.

Lipsa spațiilor de depozitare cu atmosferă controlată a produselor agroalimentare poate menţine cel mult 40% din producţia naţională, restul – fiind imposibil de depozitat pe termen lung – se vinde imediat după recoltă sau se livrează la export. Din această cauză, în fiecare an, România importă masiv mâncare în lunile de iarnă şi primăvară.

Mare parte din producția agricolă se vinde ieftin sau rămâne pe camp fiindcă nu mai este rentabil pentru a fi recoltată. Situația este și mai paradoxală fiindcă importurile de legume, fructe, carne și alte produse agroalimentare se fac la prețuri mult mai mari decât prețurile locale. Asta fiindcă cei care livrează marfă își permit să achiziționeze cantități uriașe pe care le pot ține în depozite. Sigur că mai sunt și alte aspecte ce țin de ambalare, aspect și altele.

Așadar România trece prin cea mai neagră perioadă în domeniul agricol. Cheltuie miliarde de euro pe subvenții, însă rezultatele sunt nesemnificative. În fapt România nu are un plan de securitate alimentară. Totul se face haotic, iar perspectivele sunt tot mai sumbre. Cererea mare face ca importurile să fie tot mai mari. Alții fac banii pe spatele nostru, iar producătorul roman moare. Încet, dar sigur.

Sorin Săsărman