DIN TRANSILVANIA

Punctele termice contaminează multe cartiere ale Bistriței

Din 2006, Primăria Bistrița se chinuie să facă ceva cu fostele puncte termice. Lipsa de viziune și acțiune a conducătorilor locali, amânarea unor propuneri, schimbarea destinației în funcție de apariția unor noi idei mai mult sau mai puțin eficiente, a generat situația de astăzi. În aproape fiecare cartier al orașului, există un mic focar de infecție. Nu demult, la doi pași de Prefectura Bistrița-Năsăud s-a petrecut o tragedie care a fost difuzată în toată România. Doi oameni neajutorați, au murit în condiții de neimaginat. Nici astăzi, reprezentanții Primăriei Bistrița, nu știu care este situația în unele foste puncte termice.

În loc să avem grădinițe noi, părculețe, curățătorii, mici săli de sport și altele, avem câteva zeci de clădiri urât mirositoare, insalubre, în degradare continuă.  Ce s-a făcut din 2006? ZERO. Nimic, absolut nimic. S-au dat zeci de hotărâri unde au fost aprobate destinațiile acestora și asta a fost tot. Într-un final nici acele destinații nu au mai fost respectate, unele dintre punctele termice fiind cedate unor ONG-uri, dar rezultatul e același. Starea acestora nu s-a schimbat, dimpotrivă.

În unele cazuri, aceste clădiri sunt imediata vecinătate a unor spații publice și din nefericire, le contaminează și pe acestea, din cauza imaginii și a mirosurilor neplăcute.

Ce să înțeleagă un copil care ajunge la locul de joacă dintre aceste mizerii? După câțiva ani i se pare că așa e normal.

Domnule primar, domnule viceprimar, ce faceți acolo?