Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, susţinut de academicieni şi artişti în cazul acuzaţiilor de rasism și au adresat scrisoare deschisă CNCD

Mai multe nume importante ale Academiei Române, dar şi din spectrul artistic românesc (actori, eseişti, scriitori, pictori sau istorici) şi-au pus semnătura pe o scrisoare deschisă adresată Consiliului Național de Combatere a Discriminării în cazul purtătorului de cuvânt al Patriarhiei Romane, Vasile Bănescu, acuzat recent de afirmaţii cu caracter rasist. ,,Asistăm în ultimele zile la un linșaj mediatic si instituțional la care este supus purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Romane, dl Vasile Bănescu”, precizează susţinătorii lui Bănescu. ,,Este un atac la adresa libertății de exprimare”, consideră cei peste 50 de semnatari ai scrisorii.

Ei afirmă în textul scrisorii că ,,faptul că CNCD a apreciat drept întemeiate aceste reclamații reprezintă un grav atac la adresa libertății de exprimare. Cu atât mai mult cu cât afirmațiile dlui Vasile Bănescu privesc valori esențiale ale vieții și culturii creștine, respectiv familia și educația. A apăra aceste valori reprezintă deci, în opinia respectivei instituții, un act de discriminare, dar în esență reprezintă o extindere abuzivă a înțelesului discriminării pozitive, față de care CNCD se arată atât de atașat”, consideră cei peste 50 de semnatari ai Scrisorii Deschise adresată astăzi CNCD. Petiţionarii oferă şi un exemplu în sprijinul ideii că Bănescu ester acuzat pe nedrept: ,,Într-un interviu recent, dl Csaba Asztalos, președintele Consiliului Național de Combatere a Discriminării, a atacat virulent și fără să fie întrebat inițiativa de revizuire a Constituției, pentru clarificarea definirii Căsătoriei. Și a făcut-o acuzând, în mod fals, această inițiativă, pe motiv că ar propune o definire restrictivă a familiei și apoi lansând public un alt neadevăr, anume că, din punct de vedere juridic, această inițiativă nu ar avea niciun efect”.

Tot în textul Scrisorii Deschise – pe care şi-au pus semnătura, printre alţii, Acad. Sorin Dumitrescu – pictor, Alex Ștefănescu – critic literar, Acad. Ioan-Aurel Pop – istoric, Rector al Universităţii Babeş-Bolyai, Cluj-Napoca, Ana Blandiana – poet, scriitor, Dan Puric – actor, Varujan Vosganian – scriitor sau Cătălin Sturza – Doctor în filologie și publicist – se mai specifică faptul că ,,… întrebat explicit despre declarațiile purtătorului de cuvânt al Patriarhiei Române Vasile Bănescu privind „familia naturală”, președintele Consiliului Național de Combatere a Discriminării a afirmat că „Este mult mai grav să vorbești de familia «naturală» decât de familia «tradiţională». Asta înseamnă că ceilalți nu sunt naturali. Or, declarația asta venind din partea purtătorului de cuvânt al principalului cult din România (BOR) este foarte gravă”.

În mod vădit, aici este vorba de o antepronunțare a președintelui CNCD, ceea ce înseamnă că verdictul în ceea ce a devenit, din nefericire, cazul Bănescu a fost deja hotărât”, consideră susţinătorii purtătorului de cuvânt al Patriarhiei Romane. Ei au mai că Vasile Bănescu este purtător de cuvânt al Patriharhiei Române, afirmațiile sale fiind în perfectă concordanță cu teologia morală și cu dogma creștină, arătând că familia este naturală numai dacă este întemeiată pe Căsătoria între un bărbat și o femeie. Ignorând tocmai propriile afirmații, președintele CNCD vine și spune că este inacceptabil ca astfel de opinii să fie exprimate în spațiul public. ,,Cu alte cuvinte, dl. Asztalos interzice exprimarea concepției creștine în spațiul public, ceea ce ridică întrebări asupra scării de valori a d-lui Asztalos, care are are în mod vădit, printr-o asemenea susținere, o evidentă componentă contrară spiritului creștin al societății românești. Comportamentul instituțional al dlui Csaba Asztalos este unul angajat și militant, ceea ce poate fi înțeles, dar nu și când președintele CNCD discriminează el însuși, împotriva spiritului legilor și Constituției României, majoritarea populației României”, au spus în încheiere semnatarii Scrisorii Deschise.

Faţă de aspectele semnalate, academicienii, pictorii, actorii sau istoricii semnatari au cerut  ,,scuze publice față de peste cele trei milioane de cetățeni ai României care au semnat demersul de susținere a clarificării definiției Căsătoriei în Constituție, pe de o parte, şi încetarea imediată a acțiunilor îndreptate împotriva d-lui Vasile Bănescu, un om de o decență, civilitate și o probitate intelectuală ireproșabile, pe de alta parte.

Vasile Bănescu, purtatorul de cuvant al Patriarhiei, a fost reclamat la Consiliul National pentru Combatarea Discriminarii dupa ce a spus că de vină pentru numărul mare de mame adolescente sunt anumite motive sociale, dar și ,,apartenența la o anumită etnie”. Reclamația a fost făcuta de E-Romnja si Centrul Filia, care au depus o sesizare cu privire la ,,declarațiile discriminatorii” ale lui Bănescu, la adresa fetelor rrome și fetelor aparținând diferitelor categorii defavorizate.

Recommended For You

About the Author: Seserman Alin

1 Comment

  1. Vedeti si o familie nenaturală? Sau un alt fel de familie protectoare?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.