OPINII

Putem fi milostivi în tăcere?

Autor: Alin Seserman

E foarte bine că de sărbători se fac pachete pentru oamenii sărmani. Sunt bune campaniile de colectare de obiecte, lucruri, care pot ajunge la cei nevoiași. Apreciez ceea ce face Lions Club, Asociația OM sau alții care au preocupări și chemare pentru cazuri sociale. E bine că aceste lucruri se fac chiar și ocazional. Sigur că o ciocolată sau o jucărie e o bucurie pentru cine nu are, totodată e bine ca lumea să conștientizeze că unora nu le-a surâs soarta, nu au avut noroc. Și e bine că sunt ajutați. Chiar dacă e vorba de un mic pachet de zece lei.

E bine să facem donații, e bine că unii își pun la dispoziție o parte din salariu sau o indemnizație. Sigur că cel care primește ceva, e mulțumit cu orice, e de acord să se lase fotografiat, filmat sau plimbat prin instituții. Posibil să nu îl deranjeze sau nici măcar să se gândească la ceva. Sigur că are dreptul și la demnitate. El nu renunță la ea ci doar unii politicieni îl forțează să apară ca dovadă a “generozității” lor. Toate aceste spectacole de decembrie lasă un gust amar.

Nimeni însă nu trebuie descurajat să aducă bucurii copiilor sau oamenilor sărmani. E bine și dacă faci aceste lucruri fără să spui că le faci. Putem fi chiar milostivi în tăcere. Sunt și astfel de oameni care fac astfel de gesturi.

Totodată e important să căutăm să tratăm problema. Boala. Copiii și bătrânii merită și trebuie să beneficieze de o educație bună și de o îngrijire decentă. Pe lângă un cadou sau un sprijin social cred că trebuie să creăm șanse bune pentru toți. Să ne asigurăm că acei copii pe care îi vedem în poze și nu numai, vor primi educație. În felul acesta îi putem salva. Mulți dintre noi am fost săraci la rândul nostru sau până la 14 ani am mâncat portocale doar de sărbători, iar prin educație ne-am salvat. Să știe că trebuie și că e bine să învețe să facă ceva, iar răsplata va veni. Acest lucru poate fi făcut. Acest lucru nici măcar nu e o cheltuială. Întotdeauna banii alocați educației sunt o investiție. Fie ei publici sau privați. Asta trebuie să facem. Altfel la anul și în anii care vin va trebui să facem mai multe pachete, iar rezultatul va fi ca până acum. Mulți copii vor avea o zi cu puțin soare. Una dintre cele 365 de zile dintr-un an. În rest, va fi totul cenușiu și trist.