Radioterapia – cea mai modernă metodă de tratare a cancerului. România codașă în UE la dotările din spitale

Romania deține în spitale doar 1 aparat de radioterapie (pentru tratarea cancerului) la 1 milion de locuitori, față de media UE de 5 aparate si fata 9 aparate in Europa de vest. Radioterapia a devenit în ultimii ani cel mai frecvent tratament în țările dezvoltate (depășind chirurgia si chimioterapia), pentru că este eficientă și nu are efecte majore pentru calitatea vieții pacientilor.

România are, din pacate, una dintre cele mai mari rate de deces de cancer din UE și chiar din lume (128 decese la 100K locuitori). Patologia, din nefericere este diversă și, ce este mai grav, dacă în cărțile din care au învățat studenții la facultate se vorbea de cancere de la vârsta de 60 de ani în sus, acum vorbim de aceste boli inclusiv la copii.

În toată ţara, situaţia este identică. România are în total 20 de aparate de radioterapie care funcţionează azi da, mâine poate nu. Programul de la Banca Mondială se aplică abia acum, la 4 ani de la primele discuţii.

Vor ajunge într-un final 8 aparate de radioterapie în ţară. 2D, deşi în toate ţările europene funcţionează de ani buni terapia 3D. România este, pentru al doilea an consecut

Un aparat de radioterapie costă 2 milioane€ (+100K€ întreținere anuală).

Date: Eurostat & World Health Organization (WHO)

Recommended For You

About the Author: Seserman Alin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.