POLITICĂ

Raluca Prună cere DIICOT să se sesizeze din oficiu în legătură cu presupusa tentativă de asasinat asupra lui Liviu Dragnea

Fostul ministru al Justiției Raluca Prună cere DIICOT sesizarea din oficiu în legătură cu presupusa tentativă de asasinare a lui Liviu Dragnea, „al treilea cetățean în ierarhia statului român“ prin prisma funcției de președinte al Camerei Deputaților. Prună subliniază că „o tentativa de asasinat nu se investighează numai la sesizarea persoanei vătămate“, iar în cazul de față există și componenta privind siguranța națională ținând cont de funcția deținută de liderul PSD în statul român.

Declarația lui Prună vine după ce procurorul-șef al DIICOT Felix Bănilă a declarat că nu există o anchetă privind presupusul eveniment relatat de Liviu Dragnea, marți, la Antena 3, și că instituția sa nici nu se va autosesiza, pentru că fapta despre care se vorbește nu intră în competențele DIICOT.

„Nu cumva vorbim de art. 401 CP în forma tentativei de la art. 412 CP? Care e în competența DIICOT, potrivit art. 11 alin. 1 pct 2 din OUG 78/2016, cum apare pe site-ul DIICOT? Nu mă amuză deloc declarația domnului Dragnea privind tentativa de asasinat a domniei sale. De către un grup infracțional de patru persoane. Domnul Dragnea este al treilea cetățean în ierarhia statului român. O tentativă de asasinat nu se investighează numai la sesizarea persoanei vătămate. Ca persoană vătămată, domnul Dragnea a făcut publică amenințarea la care a fost expus. DIICOT trebuie să se sesizeze din oficiu și sa lămurească această breșă în siguranța națională“, a scris Raluca Prună pe pagina sa de Facebook.

Liderul PSD Liviu Dragnea a declarat, marți seară, la Antena 3, că a fost ținta unei tentative de asasinat în 2017, spunând ca au venit patru străini care au stat trei săptămâni aici, plătiţi de „un om foarte celebru din lume“. Dragnea a declarat că ştie că a existat şi o anchetă.

„Am avut anul trecut o tentativă, în aprilie. Nu vreau să povestesc, pentru că nu este cazul. Au venit patru străini în România, cazaţi la Athenee Palace, mă rog, am scăpat. Dar asta nu înseamnă că o să îmi iau pază. Suntem într-un stat mafiot. Statul paralel este o mafie. Ştiu că s-a cercetat, mai departe nu ştiu. Da, dar nu pot să spun asta (cine i-a plătit – n.r.). Da, un om foarte celebru în lume. Nu, nu mă gândesc la el (Soros – n.r). El se gândeşte la mine“, a declarat Liviu Dragnea la Antena 3.

Felix Bănilă, șeful DIICOT, a declarat miercuri, la RFI, că nu exista o sesizare privind această presupusă tentativă.

„Vă pot spune din ce am verificat până acum că nu am avut… Se pare că nu am avut nicio sesizare în sensul acesta. (…) Omorul nu e de competenţa noastră. (…) Ar fi de competenţa noastră doar în condiţiile în care e comis de un grup infracţional organizat. (…) Adică un grup de o anumită structură. Or, din ceea ce a declarat preşedintele Camerei Deputaţilor la Antena 3, nu a oferit suficiente elemente pentru a caracteriza grupul celor patru la care se referea ca fiind unul structurat, organizat, în sensul prevăzut de Codul Penal. Plus că dânsul a mai făcut o afirmaţie în sensul că s-a cercetat această faptă. N-a spus altceva“, a declarat pentru RFI procurorul-şef al DIICOT. Întrebat dacă ia în calcul o posibilă autosesizare, Felix Bănilă a negat, explicând că nu există suficiente elemente pentru acest lucru. „La momentul acesta nu aveam suficiente elemente. Ciudat este pentru mine şi colegii mei de ce nu s-a adresat nouă. Şi ne opreşte şi afirmaţia că s-ar fi cercetat o astfel de faptă“, a mai spus Bănilă.

Parchetul General a anunțat miercuri că nu a avut pe rol vreun dosar cu privire la o tentativă de asasinat care l-ar fi avut drept ţintă pe preşedintele PSD, Liviu Dragnea.

Serviciul de Pază şi Protecţie (SPP) nu a fost sesizat referitor la o posibilă tentativă de asasinat asupra lui Liviu Dragnea, potrivit unor surse citate de Mediafax. „SPP nu a fost sesizat pe niciunul dintre elementele pe care le-a precizat Liviu Dragnea în declaraţia de marţi, cu privire la ameninţare şi atentat“, au declarat oficiali din cadrul serviciului.

La rândul său, Serviciul Român de Informații a informat că, potrivit legii, nu are atribuții privind paza și protecția demnitarilor și că nu a primit informații privind o tentativă de asasinare a liderului PSD. „Serviciul Român de Informaţii nu are atribuţii legale privind paza şi protecţia demnitarilor români şi nu a primit nicio sesizare oficială din partea preşedintelui Camerei Deputaţilor în legătură cu o presupusa ameninţare la integritatea sa fizică“, a declarat Ovidiu Marincea, purtătorul de cuvânt al SRI.