POLITICĂ

Raluca Prună, despre numirea lui Lazăr: Am urmat procedura adoptată de CSM, care cerea depunerea unui număr de lucrări pe care candidatul le consideră relevante

Fostul ministru al Justiției în Guvernul Cioloș, Raluca Prună, a explicat marți seară, la Realitatea TV, că propunerea pe care a făcut-o în 2016 privind numirea lui Augustin Lazăr la șefia Parchetului General a urmat procedurile stabilite de regulamentul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

„În 2004, instituția care făcea propunerea era CSM, numirea o făcea președintele. În 2005, s-a schimbat această procedură și a fost reintrodus ministrul. În 2006, CSM a adoptat un regulament care privește criteriile de evaluare a candidaților. (Procedura, n.r.) a fost modificată în 2009, apoi din nou în 2011. CSM spune că are nevoie, pentru obținerea avizului, de un plan managerial și de un număr de 10-12 lucrări pe care candidatul le consideră relevante“, a explicat, la Realitatea TV, fostul ministru al Justiției.

Raluca Prună a subliniat că în dosarul care a ajuns în fața sa nu a existat vreo ordonanță de clasare semnată de Lazăr în legătură cu vreun dosar care să implice numele președintelui Klaus Iohannis. „Eu am spus public: nu a existat, în dosarul care a venit pe masa mea de ministru, niciun act semnat de Lazăr de tipul ordonanță de clasare pentru un dosar al lui Iohannis“, a declarat fostul ministru al Justiției.

Raluca Prună a precizat că nu consideră că a ales greșit în ce privește desemnarea lui Lazăr drept procuror general: „Am avut un dialog, criterii aplicate. A fost singura mea propunere, nu au fost discuții. Am încercat să fac o procedură și să aduc acasă ce am învățat la Bruxelles. Am avut discuții și cu Codruț Olaru, și cu Oana Hăineală. Mi s-a părut normal să explic de ce Lazăr era propunerea mea, pentru că și ceilalți doi îndeplineau condițiile legale. Nu am absolut niciun regret. (Augustin Lazăr, n.r.) era procurorul cu cea mai mare vechime. Uitați că rezistă foarte bine la presiuni!“, a mai spus Raluca Prună în intervenția sa de la Realitatea TV.

Fostul ministru al Justiției din Guvernul Cioloș a avertizat asupra scopului ascuns al lui Tudorel Toader privind demiterea lui Augustin Lazăr de la Parchetul General.

„Dacă zici că cineva a fost numit nelegal în funcție, și asta ar avea un scop: toate actele făcute de procurorul general al României ar putea fi nelegale. Pe românește, ar arunca țara în aer“, a declarat Raluca Prună.