Rămân în continuare şcolile profesionale o Cenuşăreasă a învăţământului românesc? Ce soluţii propunem ?

Deputat USR de Bistriţa-Năsăud,  Cristina Iurișniți e de părere că România are nevoie de un program de tipul ,, Adoptă o şcoală” și că mediul privat ar trebui să ănvestească în educație pro bono. Într-un comunicat remis presei, Iurișniți precizează că a depus la Parlament o propunere de modificare a Legii Educației.

„Guvernul a adoptat joi ordonanţa de urgenţă pentru înfiinţarea Autorităţii Naţionale pentru Formare Profesională Iniţială în Sistem Dual din România. Această agenţie, încă una din zecile care îşi desfăşoară activitatea mai mult sau mai puţin birocratică, trebuie obligatoriu să aibă în vedere, în mod real şi nu doar pe hârtie, o campanie naţională de promovare a învăţământului dual, în mass- media, în rândul familiilor şi agenţilor economici care semnalează de ani buni criza de forţă de muncă calificată din România.
Aceasta autoritate ar trebui să publice un calendar clar al acţiunilor pe care le va programa.

Încă mai persistă mentalitatea potrivit căreia dacă urmezi o şcoală profesională nu eşti prea inteligent şi precis ai rămas corigent sau ai obţinut sub 5 la Evaluarea Naţională. Aceste prejudecăţi trebuie să dispară. România are nevoie de meseriaşi buni, în toate domeniile.

România are nevoie de un program de tipul ,, Adoptă o şcoală”! Mediul de afaceri ar trebui să investească în educaţie pro bono, dar şi să beneficieze de anumite stimulente şi facilităţi pentru desfăşurarea unui astfel de proiect.

În acest context, am depus săptămâna aceasta în Parlament o propunere de modificare a Legii Educaţei care încurajează şi facilitează inserţia pe piaţa muncii a tinerilor peste 16 ani cuprinşi în învăţământul profesional tehnic şi dual printr-un contract în part- time.

Iniţiativa vine să completeze beneficiile aduse de recenta lege a internship-ului unde am depus amendamente care s-au adoptat în folosul tinerilor. Prin indemnizaţia de internship asigurată şi certificatul eliberat de instituţia gazdă, se atestă experienţa în muncă câştigată de tineri pe o perioadă de maxim 6 luni. Este o lege bună şi motivantă pentru tinerii care au peste 16 ani.

Cadrul legislativ al Internship-ului nu e suficient din păcate. Agenţii economici trebuie sa investească în educaţie şi implicit în formarea viitorilor lor angajaţi, pe care să-i formeze încă de pe băncile şcolii! Ne dorim să avem meseriaşi în ţară, buni profesionişti care trebuie formaţi de agenţii economici sau marii angajatori în întreprindere. Cei aproximativ 30% absolvenţi care nu au reuşit să intre la un liceu îşi vor continua studiile şi vor învăţa şi o meserie.

Din perspectiva codului fiscal propun de asemenea o măsură încurajatoare pentru tineri:
o cotă de impozit de 0% care să se aplice asupra venitului impozabil corespunzător elevilor peste 16 ani pe perioada contractului muncă part-time, respectiv 5% absolvenţilor din învăţământul profesional dual în baza unui contract individual de muncă, cu operatorul economic partener al unităţii de învăţământ absolvite pe o perioadă de maxim 3 ani.

Astfel cele două iniţiative complementare au menirea de a crea noi oportunităţi pentru absolvenţii învăţământului profesional-dual, având în vedere atât menţinerea forţei de muncă calificată în România, prin acordarea facilităţilor economice, cât şi încurajarea agenţilor economici să investească în dezvoltarea învăţământului profesional-dual. Mai mult decât atât, prin consolidarea cadrului care legiferează organizarea învăţământului profesional-dual propunem să diminuăm rata şomajului, fenomenul migraţiei forţei de muncă, concomitent cu încurajarea parteneriatului şcoală-operatori economici, dar şi a profesionalizării reusursei umane în accord cu cerinţele pieţei forţei de muncă din România.

Ce mai lipseşte ? O promovare mediatică, o campanie naţională de conştientizare şi sensibilizare a tinerilor şi părinţilor, pe măsura aşteptărilor.

Având în vedere faptul că admiterea în învăţământul profesional de stat urmează a se desfăşura în perioada, 23-26 iulie 2018, solicit MEN o promovare mai incisivă şi o informare mai conştientă a tinerilor în privinţa avantajelor ce le pot avea în urma parcurgerii acestei forme de învăţământ.

,,Adoptă o şcoală!” este un program de promovare pe care o voi susţine fără rezerve, pentru că avem nevoie de buni profesionişti, care să lucreze în şi pentru România”.

Deputat USR de Bistriţa-Năsăud,
Prof. Cristina IURIŞNIŢI

Recommended For You

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.