POLITICĂ

Ramona Mănescu: Atacul din Kabul a vizat Ambasada României. Nici vorbă, spun jurnaliștii și analiștii de politică externă

În noaptea de luni spre marți, un atac terorist în capitala Afganistanului s-a soldat cu 16 morți și peste 100 de răniți. În cursul zilei de ieri, ministrul român de Externe, Ramona Mănescu, a declarat la Antena 3 că atacul terorist a vizat Ambasada României: „Este la ordinea zilei această situaţie şi este incredibil. A fost ţintită Ambasada, misiunea României de acolo, a fost un atac susţinut cu maşini capcană, tiruri de mitralieră, aşa cum sunt obişnuiţi teroriştii talibani să acţioneze“.

În replică, analiști respectați de politică externă spun că nu este vorba de așa ceva. În direct la Digi 24, Costin Diaconescu, fost ministru de Externe al României a explicat că ținta a fost o clădire în care își desfășoară activitatea ambasade și organizații internaționale și că țintă au fost străinii, nu românii în sine.

La rândul lui, Adelin Pettrișor, jurnalist cu mare experiență în ce privește teatrul de operații din Afganistan, a postat pe Facebook următoarele:

,,Am vazut prin spatiul public (inclusiv la o televiziune serioasa de stiri) cum ca misiunea nostra ar fi fost vizata. Incorect. A fost vizat Green Village, un cartier fortificat in care isi au sediul ONG-uri, organizatii internationale si ambasade. Am fost acolo de foarte multe ori, stiu bine locul, nu vorbesc din povesti. In atac nu au murit doar romani, bilantul a fost de 16 morti si in jur de 120 de raniti. Talibanii au atacat cu 2 masini capacana, iar un comando a intrat ulterior si a mitraliat la intamplare. Romanii si ceilalti nu au fost salvati de britanici, asa cum se vantura pe net, ci de fortele speciale afgane. Potrivit Ministerului de Interne afgan, peste 400 de occidentali au fost evacuati din Green Village, inclusiv 11 romani. Cartierul Verde din Kabul a fost atacat constant in ultimii ani. Cel mai recent atac a fost in ianuarie, tot cu o masina capcana. In aceste conditii, informatia ca Ambasada Romaniei a fost cea vizata, mi se pare cel putin o exagerare grosolana”. 

Atacul nu a fost revendicat oficial, dar e clar că talibanii sunt la originea acestuia.

Sursă foto: Adelin Petrișor