Ramona Strugariu: Bănicioiu, întinezi memoria unor oameni și te cațări peste viețile distruse ale altora, declarând că „nu te-ai opus“ transferului răniților

Moderatoarea Comunității RO100 Diaspora, Ramona Strugariu, îl critică aspru pe fostul ministru al Sănătății Nicolae Bănicioiu, după ce acesta a declarat, marți, când se împlinesc trei ani de la tragedia din clubul Colectiv, că nu s-a opus niciun moment trimiterii răniţilor la spitalele din străinătate. Ramona Strugariu îl acuză pe Bănicioiu că minte și că nu a făcut nimic pentru a salva viețile victimelor incendiului.

„În vremea în care tu, Bănicioiu, spuneai că nu este nevoie de nimic, veneau belgienii peste voi să își ofere ajutorul. Și norvegienii. Și britanicii. Oamenii căutau, în rețele paralele cu minciuna voastră, locuri în spitalele din străinătate. Am listele cu locurile identificate de oameni, încă din primele nopți. Am reacția ambasadelor care își ofereau ajutorul și spuneau că nu au cui să îl ofere, pentru că nu le spune nimeni nimic și nu le cere nimeni nimic. Le am scrise. Negru pe alb. În joia dinaintea primului transfer spre Belgia și Olanda, la șase zile după Colectiv, au sunat belgienii să întrebe dacă mai vin să ia oamenii, ce se întâmplă și de ce nu le dă nimeni instrucțiuni pentru pașii următori. Există scrisorile publice care cereau transferul imediat al răniților, semnate de ONG-uri românești și organizații ale românilor din străinătate și chiar de simpli cetățeni, exact când tu ieșeai și declarai că ai de toate și nu este nevoie de nimic. Eu am scris. Eu, cu mâna mea, și am trimis altora, mai departe”, a scris Ramona Strugariu în cadrul unei postări pe Facebook.

Moderatoarea Comunității RO100 Diaspora argumentează că Bănicioiu nu a făcut nimic pentru a le salva viețile victimelor incendiului din clubul Colectiv, reamintind cum le spunea părinților, pe holurile spitalelor, că nu e nevoie de niciun transfer în străinătate.

„Iar acum întinezi memoria unor oameni și te cațări peste vietile distruse ale altora, declarând că «nu te-ai opus». Dar ce ai făcut, activ, ca să le salvezi viața? Ministrul Sănătății ia măsuri. Nu stă cu brațele încrucișate, așteptând să se întâmple ceva la care «nu se opune». Mai mult decât atât, minți că nu te-ai opus. Pe holurile spitalului unde te-ai întâlnit cu părinți și rude, în lacrimi, care spuneau că au acord potențial pentru transfer în străinătate și că este necesară o cerere oficială din partea autorităților române, ai declarat sus și tare că nu este nevoie de transfer. Prima recomandare de transfer, scrisă de un medic pe o fișă a unui pacient, a fost făcută în noaptea incendiului. Este scrisă negru pe alb”, a afirmat Ramona Strugariu.

Moderatoarea Comunității RO100 Diaspora îl acuză pe Nicolae Bănicioiu că își bate joc, o dată în plus, de memoria victimelor prin decizia sa de a reveni pe scena politică, odată cu înscrierea sa în partidul PRO România: „Iar tu te-ai întors în politică, călcând apăsat cu bocancii peste toate viețile și morțile acestor oameni. Mai mare nerușinare nu există. NU există”.

Nicolae Bănicioiu, fostul ministru al Sănătăţii în perioada în care a avut loc tragedia din clubul Colectiv, a declarat, pentru Libertatea, că nu s-a opus trimiterii răniţilor în străinătate, deși, în repetate rânduri, la acel moment, dădea asigurări că în spitalele din România sunt toate condiţiile pentru răniţii din Colectiv şi că nu e nevoie de ajutor străin.

„Să lăsăm politica la o parte, noi am declarat din primul moment că vrem să transferăm pacienţii în afară, că vrem ajutor extern. Deci nu confundaţi cu ce au declarat altii şi uitaţi-vă că hotărârea de Guvern de transfer este semnată de mine şi de premierul de la acea vreme. Astea sunt faptele. Decizia de transfer a unui pacient nu o ia ministrul sau premierul, ci medicul. În România, decizia de transfer au decis-o medicii români şi străini, nu a fost o decizie politică. Asta este doar în mintea unor oameni care cred că au înţeles foarte bine, dar vor să câştige nişte simpatie politică din asta. Deci nu s-a opus nimeni”, a spus Bănicioiu pentru Libertatea.

Iată ce declara Nicolae Bănicioiu în 2015: „Chiar mai devreme m-a sunat doamna ministru din Moldova, însă i-am comunicat că chiar nu avem nevoie de nimic în acest moment. Medicii noștri pot gestiona situația. Franța și din Germania – deci am primit din foarte multe părți astfel de solicitări, încercăm… momentan noi ne descurcăm foarte bine, ne descurcăm foarte bine, iar medicii noștri pot face față cu brio oricărei situații. Nu este nicio diferență între medicii care au venit și medicii de aici”.

Recommended For You

About the Author: Seserman Alin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.