Ramona Strugariu: „Când un copil de 9 ani, care își dorește să devină medic, se duce la școală flămând, știi că ai eșuat rușinos în proiectul tău de țară“

Moderatoarea Comunității RO100 Diaspora, Ramona Strugariu, condamnă eșecul întregii clase politice în contextul în care, în România anului 2018, există copii care se duc flămânzi la școală și visează să mănânce măcar niște biscuiți sau un piure cald.

„Când un copil de 9 ani, care își dorește să devină medic, se duce la școală flămând și visează biscuiți sau un piure cald, știi că ai eșuat rușinos, dureros și bolnav, oricum te-ar chema, în proiectul tău de țară“, a scris Ramona Strugariu pe Facebook.

Moderatoarea Comunității RO100 Diaspora consideră că fiecare român va continua să fie responsabil pentru copiii care încă suferă din cauza frigului și a foamei, câtă vreme nu se vor implica pentru a schimba situația din România: „Cred că, până când fiecare om din țara asta nu va simți la nivel individual furia asta și nu o va transforma în fapte și vot, o să fim, în continuare, responsabili pentru toți copiii care merg (încă) la școală înfrigurați și flămânzi, pentru că nu suntem în stare“.

Reacția Ramonei Strugariu vine în contextul în care în mass-media a fost difuzat cazul unei fetițe de 9 ani, din Vaslui, care merge flămândă la școală, dorința sa fiind aceea de a deveni medic.

Redăm dialogul purtat cu reporterul ProTV:

Reporter: Sunt zile când te duci flămândă la şcoală?

Roxana: Da. Se întâmplă des. Ceilalţi copii au pachete. Eu, nu. Mie mi-ar plăcea să mănânc biscuiţi. Mă simt rău…

Reporter: Ți-ar plăcea altceva?

Roxana: Un piure cu carne, o salată. Cam atât…

În tot acest timp, statul pare rupt de realitate: peste 30.000 de copii renunţă în fiecare an la şcoală, cei mai mulţi, din cauza sărăciei, în timp ce Ministerul Educaţiei se pregăteşte să dea 45 de milioane de euro pentru a instala sisteme Wi-Fi în 4.500 de şcoli.

Mai mult, noul Index al Capitalului Uman (HCI), lansat de Banca Mondială, plasează România pe locul 67, în urma unor ţări cu venituri mult mai mici pe cap de locuitor, ceea ce înseamnă că, fără investiţii inteligente în capitalul uman, România riscă să condamne generaţiile viitoare la sărăcie, scrie Adevarul.ro.

România se află, în acest clasament, în urma unor ţări cu venituri mult mai mici pe cap de locuitor, cum ar fi Ucraina (50), Albania (56) şi Georgia (61).

Îngrijorător este faptul că, între 2012 şi 2017, valoarea HCI pentru România a scăzut de la 0,63 la 0,60. Indexul HCI este alcătuit din cinci indicatori: probabilitatea de supravieţuire până la vârsta de 5 ani; anii de şcolarizare preconizaţi ai copilului; calitatea învăţării; procentul din cei care astăzi au vârsta de 15 ani ce vor supravieţui până la vârsta de 60 de ani; şi proporţia copiilor care nu suferă de deficienţe de creştere.

Banca Mondială estimează că un copil din România beneficiază numai de 8,8 ani de şcolarizare: un decalaj de învăţare de 3,4 ani, cel mai mare decalaj din UE.

Recommended For You

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.