Ramona Ursu: Pentru libertate, pentru democrație, pentru drepturile noastre se luptă

Am prieteni care au venit din Italia, din Belgia, din Marea Britanie pentru protestul de astăzi din București. Sigur că pentru ei efortul e mare. Au venit pe banii lor, pe timpul lor, și-au lăsat copiii, unii s-au învoit de la joburi, asta ca să fie acasă, în România, unde e nevoie de ei. Și oamenii ăștia sunt dezamăgiți, obosiți, munciți, sătui să vadă că țara lor nu-și mai revine odată. Și oamenii ăștia au probleme personale. Și oamenii ăștia au tot renunțat, de vreun an, la viețile lor, pentru a protesta prin fața ambasadelor, a consulatelor, unde au putut, pentru a apăra Justiția de acasă. Și să nu ne imaginăm că ei nu mai pot de bine printre străini. Muncesc și ei până cad jos, doar așa reusesc să o ducă decent.

Cu o parte dintre acești prieteni ai mei m-am văzut ieri. Unu nu se plânge. Unu nu spune că se pișă pe el de vot, din contră, au mers și vor mai merge, zeci, poate chiar sute de kilometri ca să voteze, atunci când va mai fi de votat. Unu nu spune că alții sunt de vină pentru dezastrul din țară și că tot alții ar trebui să ne salveze. Unu nu zice că n-are timp, că îl costă inclusiv bani lupta asta pentru binele comun, că și-a făcut alte planuri cu familia, că e weekend, că e mai frumos la munte, că oricum nu se schimbă nimic, că toți sunt la fel etc. Nici măcar unu nu zice așa ceva.

Și am mulți prieteni în diaspora. Unii au venit în România pentru protestul de azi, alții protestează în țările în care sunt. Dar tot cu eforturi și acolo, pentru că au de bătut ceva drum până la locul în care se întâlnesc mai mulți și pot protesta.

Niciunul dintre prietenii mei, care, da, ar putea foarte bine să își vadă de viețile lor prin străinătate, nu zice că România e oricum pierdută, așa că nu mai are rost să o salvăm. Din multe puncte de vedere, le este, evident, mai bine decât dacă ar fi rămas aici. Dar oamenii ăștia toți despre care vă spun vor să își facă și țara lor bine. Vor să știe că, dacă în țările în care ei trăiesc, sistemul medical e sănătos, atunci poate fi și acasă. Dacă sistemul de educație e mai bun, atunci trebuie să fie și acasă. Dacă legile nu îi apără pe infractori, atunci în România de ce ar trebui să fie altfel? Dacă cetățenii sunt respectați, atunci de ce aici, în țara noastră, ar trebui batjocoriți?

Sigur că fiecare putem face ce vrem în privința vieților noastre, a țării noastre. Asta înseamnă să fim oameni liberi. Dar să ne gândim bine la ce mai vrem de la noi și de la viitorul nostru. Să ne gândim bine și la libertatea și democrația pe care încă le avem, pentru că nu sunt un dat de la Dumnezeu și ne sunt garantate pe viață. Pentru libertate, pentru democrație, pentru drepturile noastre se luptă. Și nu ne cere nimeni să luptăm cu parul în mână, nu despre asta e vorba și nici nu cred că despre asta ar trebui să fie vorba. Din contră, cred foarte mult în puterea oamenilor uniți, inteligenți, pașnici și fermi de a schimba în bine lucrurile din jur.

Ramona Ursu, scriitor, jurnalist

Recommended For You

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.