Rata mortalităţii infantile, ce reprezintă intensitatea deceselor în rândul copiiilor de până la un an, rămâne în România la valori duble față de media Uniunii Europene. Potrivit unui studiu al organizației ,,Salvați Copiii România”, citat de News.ro, media națională a ratei mortalității infantile a fost de 7,2 la 1000 de copii născuți vii în anul 2017, principala cauză fiind nașterile premature. Dacă maternitățile din țară ar fi dotate mai bine cu echipamente medicale performante, rata națională a mortalității infantile ar putea scădea la valori mult mai reduse, comparabilă cu cea din statele europene cu un sistem sanitar bine pus la punct.
La nivel național, rata mortalității infantile este mai scăzută în județele mai bine dezvoltate din punct de vedere socio-economic și are valori mai ridicate decât media pe țară în județele vulnerabile socio-economic. Astfel, cea mai mare rată a mortalității infantile se înregistrează în județele: Botoşani (12,9 la mia de copii născuţi vii), Călăraşi (12,5 la mie), Caraş-Severin (11,5 la mie), Sălaj (11,3 la mie) şi Vrancea (11,1 la mie). În schimb, cele mai scăzute valori ale mortalității infantile se înregistrează în București și Cluj, ambele cu 4,8 decese la 1000 de copii născuți vii.
Valorile ratei mortalității infantile în România sunt consecința incapacității grave de a răspunde nevoilor de îngrijire neonatală: deşi ar fi necesare 600 de locuri în terapia intensivă neonatală (30 de locuri la un milion de locuitori), se pot asigura doar 300 de locuri (50% din capacitatea de a îngriji nou-născuţii prematuri).