OPINII

Ratăm și ocazia asta de a discuta onest despre cum vrem să arate sistemul de sănătate

România se află într-o criză de sănătate care arată încă o dată limitele sistemului. În ultimul an am avut șocuri peste șocuri, de la lipsa paturilor ATI până la exploziile din spitale în care au murit oameni.
Vestea proastă e că ratăm și ocazia asta de a discuta onest despre cum vrem să arate sistemul de sănătate. Bine, proastă pentru noi, că doar vestea e bună și chiar foarte bună pentru cei care drenează miliarde de euro din sistemul de sănătate românesc.
Medicii din spitalele de stat spun de 2-3 ani că acum salariile sunt la un nivel decent.
Cu toate astea, din spitale lipsesc în continuare chestii precum:
– mănuși nesterile (sau sterile fără talc, alea cu talc sunt interzise în multe țări, la noi sunt baza)
– tifon pentru suficiente comprese
– fire de cusut din toate, iar cele care sunt sunt de cea mai proasta calitate
– avem instrumentar chirurgical învechit, pense care nu țin, foarfeci care nu mai taie nimic
– medicamente din farmacia spitalului
– ser fiziologic suficient
– antibiotice
– substanța de contrast iodată pentru tomografii lipsește periodic
– câmpuri sterile de unică folosință
– puține chestii sunt de unică folosință, gen mănuși, fire, clipuri, seringi. Restul se resterilizează de n ori. Că sunt “scumpe”
– halatele sterile de unică folosință nu avem decât în situații extraordinare. În rest, cele câteva halate sunt sub cheie.
– Leocoplast, etc
(lista e făcută rapid de o prietenă medic că doar nu crede cineva că știu eu ce sunt alea clipuri)
În orice spital, există undeva sub cheie mare parte din aceste lucruri, însă ele “sunt scoase când vine sanepidul, sau dsp-ul sau ministrul nu ştiu care” – citat exact.
În timpul ăsta, mafioții sistemului își folosesc goarnele media și din politică pentru a speria românii că se pregătește privatizarea sistemului de sănătate. Nu se pregătește nimic. Din păcate.
În contextul ăsta vine un raport foarte bun pe situația asigurărilor de sănătate din SUA la 11 azi de la adoptarea celebrei Obama Care, o încercare de transformare a sistemului de sănătate american bazat într-o proporție uriașă pe sistemul privat într-un sistem socialist de tip românesc.
11 ani mai târziu, datele sunt îngrozitoare.
99% dintre americani cumpără astăzi asigurări de sănătate premium mai scumpe decât înainte.
Creșterea diferă de la stat la stat. În Alabama de exemplu, avem o creștere a asigurării premium medii de la 178$ la 613$.
În Missouri, o asigurare medie a crescut de la 197$ la 595$.
Există și creșteri mai temperate, de exemplu în NY de la 377$ la 466$.
Toate exemplele sunt în articol.
Creșterea asigurărilor de sănătate din cauza Obama Care a aruncat milioane de oameni în afara sistemului medical. Cum necum, un american dintr-un stat mediu își permitea fără probleme să plătească o asigurare de aproximativ 200$.
Pentru el însă, o asigurare de aproape 500$ care se adaugă la chirie / rată + hrană plus alte necesități este prea mare.
Obama Care este un exemplu perfect de funcționare a “crony capitalism”, adică acel sistem în care oamenii de afaceri care câștigă cel mai mult sunt cei racordați la fonduri publice și sunt în aceeași echipă cu politicienii împotriva cetățeanului obișnuit.
Căci da, singurii care câștigă sunt asiguratorii. Piața asigurărilor de sănătate din SUA aproape s-a dublat. Banii aceștia se duc către firmele de asigurări – nici măcar către medici!
Noi în schimb putem sta liniștiți. Nu se pune problema să liberalizăm prea tare sistemul de sănătate. Noi trăim într-un obamacare permanent. Și dacă mai ardem din când în când prin spitale, aia e. Și oricum, să privim partea bună. Murim, dar intrăm în istoria cinematografiei.
În rest, rămâne cum am stabilit. Nu cumva să liberalizăm sistemul. Nu de alta dar îi facem nefericiți pe arafații, opreștii, cerceii și alți invizibili pe care nu aveți voi să-i știți.
Autor: George Râpă