Rău am ajuns: Parlamentul și Comisia Europeană au dezbătut situația statului de drept din România

Comisia Europeană și Parlamentul European au dezbătut, azi, 15 aprilie 2019, modul în care se respectă principiile statului de drept în țara noastră, mai mulți oficiali declarându-se îngrijorați de situația justiției din țara noastră. Mai mult decât atât, unii eurodeputați a criticat lipsa de la dezbatere a reprezentanţilor guvernului român, în condiţiile în care România deţine preşedinţia rotativă a Consiliului UE.

Comisarul european pe justiție, Vera Jourova a declarat, citată de Mediafax,  că  România trebuie să revină pe calea reformelor.

„Am spus repetat că România trebuie să revină pe calea reformelor şi trebuie să o facă urgent. Acest lucru înseamnă să meargă înainte, nu să dea înapoi. Comisia, şi în mod deosebit dl Timmermans a comunicat cu premierul Dăncilă şi cu experţii de mai multe ori şi au avut discuţii constructive. Comisia a spus foarte clar că vorbele de dragul vorbelor nu sunt suficiente. Colegiul a discutat situaţia acum 2 săptămâni. Regretabil nu s-a ajuns la concluzia că România e pe calea cea bună. Dacă nu sunt progrese atunci Comisia trebuie să ia acţiuni”, a avertizat comisarul european ce deține portofoliul de la justiție.

„Nu s-au făcut progrese în legătură cu recomandările din MCV. S-a erodat încrederea în urma unor ordonante recente şi unor proceduri controversate de numire. Procedura numirii procurorului-şef european nu a ajutat lucrurile. Discuţia este despre România să nu facă paşi înapoi în ceea ce priveşte statul de drept şi lupta anticorupţie. (…). Există un risc de ingerenţă în sistemul de justiţie inclusiv în cazuri de corupţie şi acest lucru nu poate fi ignorat” a adăugat  Vera Jourova.

Europarlamentarul Ingeborg Grassle a precizat, în cadrul dezbaterii, că este pentru prima dată când are loc o astfel de dezbatere și a abordat,  presiunile făcue  împotriva numirii Laurei Codruţa Kovesi la conducerea Parchetului European, precizând că, în aceste condiţii, candidatul francez nu poate fi primul şef al Parchetului UE.

,,Iată, nu am mai trecut printr-o astfel de situaţie cu statul de drept niciodată. Da, şi guvernul e responsabil pentru ceea ce se întâmplă. Guvernul României e şi victimă şi făptaş. Vedem un preşedinte de partid care a fost condamnat şi e o problemă despre care trebuie să discutăm. Vedem o Curte care se ocupă de caz şi care e supusă multor presiuni. Am văzut ce s-a întâmplat cu doamna Kovesi. Acum e supusă unor presiuni foarte mari şi unor acte de răzbunare. Aceasta e candidat pentru Parchetul European. Din păcate, Consiliului UE nu a venit cu nişte sancţiuni. Candidatul francez nu poate să fie primul şef al Parchetului UE în asemenea condiţii în care au fost făcute atacuri asupra candidatului României. Vorbim despre încrederea în Europa, în Comisia Europeană”, a spus europarlamentarul PPE. Ingeborg Grassle, potrivit sursei citate.

Recommended For You

About the Author: Rusu Cristina

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.