LIFESTYLE

Raze de primăvară în plină iarnă, în Munții Călimani. FOTO

de Mihai Sărmășan

Un tablou de iarnă-primăvară poate fi întâlnit în aceste zile în zona Pietrei lui Orban din Munții Călimani. Fotografiile au fost realizate de pasionatul de drumeții montane, Albert Gavrilă, care își încântă prietenii cu peisaje superbe surprinse în periplul său prin munți.

Munții Călimani, partea a Carpaților Orientali sunt cei mai înalți munți vulcanici ai României. Ultima lor erupție a avut loc în trecutul apropiat, vorbind în termeni de timp geologic, adică acum 1,8 milioane de ani, dar reducerea activității vulcanice a aînceput în urmă cu circa 5 milioane de ani. Cel mai înalt vârf al Munților Călimani are 2100 metri, Vârful Pietrosul Călimanilor.

Despre Munții Călimani se spune că sunt cei mai sălbatici munți ai României, locul fiind un adevărat paradis pentru cei care iubesc muntele. Munții Căliman nu sunt singuri munți vulcanici din România, dar ei sunt cei mai înalți și cei mai extinși munți vulcanici fiind și cei care și-au încetat activitatea eruptivă ultimii. În plus în tot masivul munților Călimani se văd spectaculoase urme ale glaciaţiunii prin căldări glaciare şi creste alpine.

foto credit: Facebook Albert Gavrilă