DIN TRANSILVANIA, EDUCAŢIE/CULTURĂ

Reduceri de obligaţii fiscale pentru operatorii economici care investesc în învăţământul profesional dual

Parlamentul a adoptat, astăzi, legea iniţiată de deputatul USR Cristina Iurişniţi prin care operatorii economici care investesc profitul în burse şi activităţi profesionale pentru tinerii din cadrul învăţământului profesional dual beneficiază de scăderea impozitului. Proiectul va merge la preşedintele Klaus Iohannis pentru promulgare.

Potrivit proiectului USR, operatorii economici care sprijină şi investesc în învăţământul profesional dual, prin acordarea de burse şi reinvestesc profitul pentru a facilita formarea elevilor vor fi sprijiniţi de statul român prin diminuarea obligaţiilor lor fiscale.

Datorită proiectului USR:

1. Profitul investit nu va mai fi impozitat.

2. Cheltuielile privind bursele profesionale de minim 200 Ron, sumă egală cu suma bursei garantate de stat, se vor scădea din profit în vederea calculării bazei de impozitare

3. Agenţii economici, microîntreprinderile care acordă burse elevilor din sistemul profesional dual scad sumele din impozitul pe venit până la nivelul valorii de 20%.

“Azi am reuşit să atingem funcţia economică a educaţiei pentru obiective importante pentru USR precum scăderea abandonului şcolar în mediile vulnerabile, diminuarea ratei şomajului, a fenomenului imigraţiei concomitent cu încurajare parteneriatului între şcoală şi operatorii economici dar şi a profesionalizării resursei umane în acord cu cerinţele actuale ale pieţei muncii din România.”, transmite deputatul USR Cristina Iurişniţi, iniţiatoarea proiectului de lege.

Proiectul (PL-x nr. 218/2020), adoptat cu 219 de voturi pentru şi o abţinere, este o soluţie concretă pentru eradicarea abandonului şcolar şi încurajarea inserţiei tinerilor pe piaţa muncii.

“Totuşi, nu pot să nu remarc ipocrizia Ministerului Finanţelor. În ciuda faptului că PNL susţine învăţământul dual, cel puţin la nivel declarativ, punctele de vedere ale Ministerului şi ale Guvernului au fost negative. Mai nou, “contextul pandemic” a devenit o scuză des folosită de MFP pentru a-şi întemeia lipsa de responsabilitate şi de interes pentru Educaţie.”, conchide deputatul USR Cristina Iurişniţi, iniţiatoarea proiectului de lege.