ACTUALITATE

”Reforma în Europa de Răsărit: Transilvania”


Pentru a marca jubileul Reformei, marți 31 octombrie 2017, de la orele 13.00 a avut loc vernisajul ,,Reforma în Europa de Răsărit: Transilvania”, pentru a marca împreună cei 500 de ani scurși de la debutul reformei religioase. Evenimentul s-a desfășurat la Casa Argintarului (Centru German Bistrița), strada Dornei, nr. 5.
Organizatori: Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud, Biblioteca Județeană ,,George Coșbuc” Bistrița-Năsăud, și Parohia Evanghelică C. A. Bistrița. Manifestarea e sprijinită de Consiliul Județean Bistrița-Năsăud și Forumul Cultural German pentru Europa de Est.

În 2017 se împlinesc 500 de ani de la legendara afișare a tezelor lui Martin Luther ( 1483-1546) pe ușa bisericii Reședinței din Wittenberg.
Declanșată de experiențele personale de credință ale lui M. Luther, profesor de teologie și călugăr al ordinului augustian, Reforma a dat naștere unor schimbări profunde la nivel bisericesc și social care au marcat viața cotidiană a semenilor epocii, ea fiind făcută de oameni pentru oameni. De aceea, Reforma nu s-a limitat la vorbitorii de limbă germană răspândindu-se în întreg spațiul european, inclusiv în Transilvania.