Regele Carol al II-lea își doarme somnul, de astăzi, în noua Catedrală Regală de la Curtea de Argeș, alături de fiul său, Regele Mihai

De astăzi, 9 martie 2019, controversatul Rege Carol al II-lea, tatăl ultimului rege al României, Mihai I, își doarme somnul de veci în noua Catedrală Arhiepiscopală și Regală de la Curtea de Argeș care adăpostește și necropola regală. Rămășițele pământești ale acestui monarh, decedat în exil în Portugalia, în anul 1953, au fost aduse în România în anul 2003, fiind depuse până acum, într-o capelă a vechii Mănăstiri Curtea de Argeș ctitorită de Neagoe Basarab.

Astăzi, în cadrul unei ceremonii militare și religioase, sicriul lui Carol al II-lea a fost depus inițial în Catedrala Veche de la Curtea de Argeș unde a avut loc o slujbă de înmormântare, iar apoi a fost depus în noua Catedrală Regală unde monarhul își va dormi somnul de veci alături de sicriele Regelui Mihai și al Reginei Ana care au trecut, de curând, în eternitate. Reînhumarea Regelui Carol al II-lea au fost organizate așadar cu onoruri militare, așa cum este specific capetelor încoronate, sicriul fiind purtat pe brațe de militari ai militarii Brigazii 30 Gardă ”Mihai Viteazul”, precum și cei ai Batalionului Vânători de Munte 33 ”Posada” din Curtea de Argeș.

La manifestările de la Curtea de Argeș au participat reprezentanți ai familiei regale a României, inclusiv Principele Nicolae și soția sa Alina Binder.

Regele Carol al II-lea s-a născut la 3 octombrie 1893, la Sinaia, ca fiu al Principelui Moştenitor Ferdinand şi al Principesei Moştenitoare Maria, fiind primul rege al României care s-a născut în România. A studiat la Academia Militară de la Potsdam și a devenit Principe Moștenitor în anul 1914, când tatăl său a urcat pe tron. Ofițer al Armatei române, în Primul Război Mondial, dezertează, se căsătorește cu Ioana Lambrino și renunță la moștenirea tronului. Mariajul este anulat în anul 1919, iar în 1921, Carol al II-lea se căsătorește cu principesa Elena a Greciei și a Danemarcei, cuplul având un copil, viitorul rege Mihai. În decembrie 1925, Carol al II-lea își păsăsește soția și fiul, renunță la tron și pleacă în străinătate cu Elena Lupescu. Revine în țară, la 6 iunie 1930 și este proclamat Rege. Domnește între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940 când abdică și părăsește țara. Se stinge în exil, la 4 aprilie 1953, cu puțin înainte de a împlini 60 de ani.

Sursă foto: adevărul.ro

Carol al II-lea este reînhumat, sâmbătă, în noua Catedrală Arhiepiscopală de la Curtea de Argeş. Cine participă la slujbă

Imagini pentru reinhumarea lui carol al II-lea la curtea de arges

Recommended For You

About the Author: Rusu Cristina

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.