OPINII

Remarci despre PNL-PSD

1) Președintele Iohannis se extrage din a moși alianța PNL-PSD. După 7 ani de pe-se-de nu are cum, onorabil, să pară că e părintele spirirtual al alianței. Nu știu dacă s-a ajuns aici pentru că așa „s-a dorit” de la bun început sau din incapacitatea de a ține împreună PNL cu USR.
2) Păcatul originar al alianței PNL-USR a fost acceptarea în guvern a două personaje care au dovedit că sunt zero barat în domeniile lor respective (Voiculescu și Stelian Ion), capabili doar de anunțuri pompoase de bune intenții dar capacitate zero de a pune ceva în practică în condițiile întotdeauna ostile ale unei guvernări, sub conducerea unui premier inexperimentat politic. Era clar de la bun început că trinomul Cîțu-Voiculescu-Stelian va duce la rupturi pe care partidele lor respective vor avea dificultăți în a le gestiona. Păcat că oameni ca Drulă, Ghinea, Teleman au căzut în războiul întreținut de trinomul de mai sus. Cred că o discuție serioasă între Dacian Cioloș și președinte, care să rezulte într-un guvern cu nume acceptabile pentru toți, încă e teoretic posibilă, dar asta ar însemna ca USR să renunțe la ceea ce i-a făcut să conteze: bătutul non-stop cu lingura în tigaie „noi suntem curați, restul sunt corupți”, iar PNL să termine cu uselismele și useliștii. Insultele au mers prea departe pentru a putea fi reconstruite punți.
3) Dacă PSD intră la guvernare, o va face cu „miniștri balauri”, adică „heavy dudes”. Dacă PNL le pune în față oameni slabi de înger și dacă premierul nu e el/ea însuși/însăși un balaur capabil și să îi facă să lucreze împreună și să îi domine pe toți, va ieși o abrambureală.
4) PSD are reflexe de partid-stat. De exemplu PSD Năstase a băgat statul în buzunarul propriu, PSD Dragnea a vrut să facă justiția o anexă a PSD. Marile alianțe (PSD-PDL în 2009 și PSD-PNL în 2012-2014) au dat chix tocmai pentru că PSD nu a putut să renunțe la rapacitate și reflexul de a cotropi tot.
5) Răspunsul la întrebarea „va funcționa de această dată o mare coaliție” depinde de răspunsul la întrebarea „este PSD Ciolacu diferit de PSD din trecut? Va accepta PSD că e doar un partid și nu statul însuși?”
Opinia mea este că nu încă. Malaxorul dinamicii politice însă nu așteaptă. Așa că… nasol moment.
Daniel Funeriu