ULTIMA ORĂ

Reprezentanţii Academiilor europene la Academia Română

Academia Română a organizat, în perioada 22-23 noiembrie 2018, reuniunea Consiliului consultativ ştiinţific al Academiilor europene, European Academies’ Science Advisory Council – EASAC. La eveniment au participat peste 30 de reprezentanţi ai academiilor din ţările membre ale Uniunii Europeane, cărora li s-au adăugat Norvegia şi Elveţia, precum şi două academii paneuropene, Academia Europaea şi ALLEA.

România fost reprezentată de acad. Bogdan C. Simionescu, vicepreşedinte al Academiei Române, acad. Cristian Hera, preşedinte al Secţiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice, şi Puiu Lucian Georgescu, secretar de stat, Ministerul Cercetării şi Inovării.

În cadrul manifestării a fost prezentat un număr de rapoarte ştiinţifice realizate de experţii EASAC, printre care cel referitor la sustenabilitatea solului în Europa. Au fost luate de asemenea în discuţie aspecte privitoare la mediu, bioştiinţe, energie, impactul schimbărilor climatice asupra sănătăţii.

La încheierea lucrărilor, prof. Thierry Courvoisier, preşedintele EASAC, a rezumat reuniunea de la Bucureşti prin menţionarea a trei chestiuni: “În primul rând, ne propunem ca în procesul de luare a deciziilor ştiinţa să capete un rol determinant. În acest scop am prezentat rezultatele pe care le-am obţinut şi am luat hotărâri privind proiecte noi. În al doilea rând, reuniunea s-a desfăşurat în ţara care va prelua preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, pentru a ne familiariza cu perspectivele sale asupra ştiinţei. Al treilea aspect constă în intensificarea legăturilor dintre EASAC şi Academia din ţara dumneavoastră, unde se desfăşoară întâlnirea, şi am fost încântaţi să ne întâlnim şi să discutăm cu colegii noştri de la Academia Română.”

La rândul său, Puiu Lucian Georgescu, secretar de stat, Ministerul Cercetării şi Inovării, a declarat: “Factorii de decizie trebuie să ţină cont de experienţa şi stabilitatea unor instituţii de marcă, cum este Academia Română, în aşa fel încât să existe un punct de reper, o opinie ştiinţifică bazată pe competenţă şi experienţă.”

Christiane Diehl, director executiv al EASAC, a reiterat unul dintre principalele obiective ale întâlnirii: “Reuniunea Consiliului EASAC de la Bucureşti a fost şi prilejul cu care am consolidat relaţiile cu Academia Română despre care ştim că joacă un rol important în societatea şi în ştiinţa românească. Am avut ocazia să discutăm cu academicieni şi reprezentanţi ai Academiei Române şi pot spune că acum ştim mai bine cum vom putea intensifica colaborările viitoare.”

European Academies’ Science Advisory Council – EASAC, www.easac.eu, este formată din reprezentanţi ai academiilor naţionale din Statele membre ale Uniunii Europene, Norvegia şi Elveţia la care se adaugă cei din Academia Europaea şi ALLEA – All European Academies.

Biroul de presă al Academiei Române