ULTIMA ORĂ, ACTUALITATE, POLITICĂ, OPINII

Republica Moldova – încă un pas spre adoptarea limbii române ca limbă de stat

Marți, 31 octombrie, Curtea Constituțională a Republicii Moldova a declarat că Parlamentul poate trece la modificarea articolului 13 din Constituție, articol care face referință la limba de stat. Sesizată de 35 de deputați ai PLDM, PL, PPEM și o parte din deputați ai PDM, Curtea Constituțională a dat un aviz care, potrivit legii, este definitiv și nu poate fi supus niciunei căi de atac, intrând în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Practic, Curtea Constituțională precizează că proiectul de lege cu privire la decretarea limbii române ca limbă de stat în Republica Moldova este conform Constituției.

Constituția Republicii Moldova se modifică cu 67 de voturi în Parlament, deputatul Valeriu Ghilețchi declarând că avizul dat de Curte a deschis calea spre a modifica art. 13 din Constituție și apreciază că deși nu este convins că se vor găsi ușor 67 de voturi în Parlament, necesare pentru a modifica Constituția totuși situația s-ar putea rezolva:

,,Trebuie să existe loc de un dialog și un compromis politic. Cred că am putea găsi un numitor comun pentru a găsi cele 67 de voturi necesare”.

 

Ulterior, președintele țării trebuie să emită decretul de promulgare a legii cu privire la modificarea Constituției.