ACTUALITATE, POLITICĂ

Republica Moldova. Maia Sandu: Astăzi i-am retras lui Vlad Plahotniuc distincția „Ordinul Republicii”.

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a anunțat că i-a retras distincția „Ordinul Republicii” lui Vlad Plahotniuc, fostul președinte al Partidului Democrat.
Maia Sandu: O persoană care a furat țara, a atacat și slăbit instituțiile statului și a construit un regim autoritar nu se poate bucura de distincții de stat.

Această distincție a fost acordată cu încălcarea procedurii și a normelor legale, și anume a Regulamentului despre modul de propunere pentru decorarea cu distincţii de stat ale Republicii Moldova şi de înmânare a lor. Propunerea pentru decorarea lui Vlad Plahotniuc a venit din partea Organizației municipale a Partidului Democrat, ceea ce reprezintă o încălcare a normelor legale, întrucât legea nu prevede partidele politice printre subiecții care pot face propuneri cu privire la decorarea cu distincții de stat.

Ar putea fi o imagine cu text care spune „PREȘEDINTELE REPUBLICII MOLDOVA DECRET pentru modificarea Decretului PreÈedintelui Republicii Moldova nr. 1253-VII din 23 iulie 2014 În temeiul art. 94 alin. din ConstituÈ›ia Republicii Moldova, PreÈedintele Republicii Moldova decretează: Art.1.- La articolul unic din Decretul PreÈedintelui Republicii Moldova nr. 1253-VII din 23 iulie 014 privind conferirea de distincÈ›ii de stat (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2014, nr.217-222, art. 479), din compartimentul "Ordinul Republicii" textul "PLAHOTNIUC Vladimir ex-prim-vicepreședinte Parlamentului' se exclude. Art.2. Prezentul decret intră în vigoare data semnării. PREȘEDINTE MOLDOVA MAIA SANDU Chișinău, 18 februarie 2021. Nr. 35-IX.”