ACTUALITATE, EDUCAŢIE/CULTURĂ

Respectă jurământul față de țară, dar țara îi respectă pe ei?!

Petrec luni de zile în teatrele de operații, sunt printre puținii angajați ai statului care ne reprezintă cu cinste și devotament peste hotare, declarativ, statul îi prețuiește nespus, dar faptic…..

15 aprilie 2021. Ceremonialul de repatriere a Batalionului 191 ,,Golden Lions” Arad din teatrul de operații Afganistan, după șapte luni petrecute în misiune. Mă uit la transmisiunea live a evenimentului și am senzația că  acesta se desfășoară în Kandahar. Unitatea militară se află în Cetatea Aradului, iar aceasta din urmă – în stare avansată de degradare. Mă documentez pe internet și văd neînțelegerile dintre MApN și Primăria Arad privind reabilitarea Cetății, dar și a unei foste cazărmi în care ar urma să fie mutat batalionul. Prinși la mijloc, între cele două părți ce nu se înțeleg de peste 10 ani, militarii arădeni stau zilnic la serviciu printre ruine… Când nu sunt în teatrele de operații, reprezentând România…

După ce mă obișnuiesc cu ineditul decor, văd un oficial de rang înalt din Armată care acordă, unor ofițeri,  distincții militare (emblema de onoare). Ajunge la primul ofițer, îi prinde emblema în piept, în partea dreaptă, iar când ajunge la cel de-al doilea, acesta din urmă îi spune: ,,Se pune pe România, nu?!” (adică, în partea strângă). Oficialul, deloc tulburat, se conformează, mai mult îi cere primului ofițer: ,,Schimb-o și tu!”. Sigur, nu e mare lucru, veți zice, grabă, emoții, dar, la nivelul acesta, astfel de gafe nu-și pot avea locul.

Să nu vă gândiți că oficialul de care vorbesc e cel din fruntea ministerului, nici vorbă, acesta nu și-a făcut timp să participe la ceremonial și nici nu a transmis public vreun mesaj de bun venit, pentru acești militari.  Poate o fi avut alte treburi, dar când se repatriază militari români care au petrecut luni de zile în cel mai periculos teatru de operații din lume, printre care și patru militari grav răniți ce au văzut moartea cu ochii în Afganistan, lași orice treabă și te duci să-i întâmpini! Mai ales când, pe pagina personală de Facebook, cu ocazia Crăciunului, îți manifești recunoștința și spui că nu vei uita niciodată sacrificiul acestor militari. Dar, se vede că, de la vorbă la faptă e cale lungă, cel mai adesea…

Să nu-mi spuneți că partidul din care face parte ministrul e de vină, stați liniștiți, au fost și alți miniștri ai Apărării, de la alte formațiuni politice, și toți au procedat asemănător. Adică, ne-au spus că militarii care ne reprezintă în teatrele de operații sunt eroi, iar ei îi prețuiesc foarte mult, în realitate, nu fac nimic să-i prețuiască, îi lasă să trăiască în ruine, unii și cu traumele întâmplărilor în care erau să-și piardă viața, departe de familie și de țară.

O vorbă din popor spune că ,,la tăți ni-i greu”! Așa este, mai ales în vremurile pe care le trăim astăzi. Doar că unii, umiliți adesea pe nedrept, nu uită, în orice condiții, să respecte jurământul de credință față de țară!!

Text: Cristina Rusu

Sursă foto: Facebook –  MApN și Divizia 4 Infanterie Gemina

Ar putea fi o imagine cu unul sau mai mulţi oameni, persoane în picioare, uniformă militară şi în aer liber

Ar putea fi o imagine cu unul sau mai mulţi oameni, uniformă militară şi în aer liber