DIN TRANSILVANIA

Resturile funerare ale unui cavaler medieval de rang înalt au fost descoperite în localitatea Pericei

Resturile funerare ale unui cavaler medieval de rang înalt, ce includ, pe lângă oseminte, un inventar catalogat de specialişti ca spectaculos, cu elemente de armură, părţi din coif, sabie şi buzdugan au fost descoperite recent de către o echipă de arheologi a Muzeului Judeţean de Istorie şi artă Zalău, în localitatea Pericei, într-o zonă în care a existat o biserică medievală.

Descoperirea a fost făcută cu prilejul unor săpături demarate încă din anul 2017, la cererea administraţiei locale ce dorea să realizeze în zonă o investiţie şi avea nevoie de o descărcare arheologică. Iniţial au fost identificate doar anumite structuri arheologice, pentru ca în 2020, la reluarea săpăturilor de către cercetătorul ştiinţific Dan Băcueţ-Crişan şi arheologul Timea Keresztes, să fie identificate, mai întâi, urmele unei biserici pomenită în anumite surse documentare şi de către săteni, dar care nu fusese încă descoperită.

„Ştim că în zidăria actualei biserici reformate şi în zona de intrare a ei se păstrează nişte lespezi funerare ale unor membri ai familiei Bathory care au locuit aici, în Pericei. Lespezile datează de la sfârşitul secolului XVI, după tipul de ornamentare şi modul de realizare. Acei gisanţi, care îi reprezintă pe ei, în armură de cavaler, legendele spun că au fost aduşi din zona fostei biserici, numai că nimeni nu ştia unde e aceasta. Noi, în 2020, am găsit această biserică. Biserica pe care noi am găsit-o aici a fost biserica satului medieval Pericei, dar o parte din ea sau una dintre camere a fost folosită ca şi capelă privată a membrilor acestei familii. Biserica a existat până în vremea ultimei invazii turceşti, de la 1660, când a fost arsă şi distrusă şi ştim că la 1668 începe construcţia actualei biserici reformate”, precizează arheologul Muzeului Judeţean din Zalău.

Cea mai spectaculoasă descoperire nu este însă cea a locului unde a existat biserica, ci resturile funerare ale unui cavaler de rang înalt, descoperite în apropiere, în acest an.


Cei doi arheologi au mai făcut şi o altă descoperire în zonă, respectiv un mormânt al unui bărbat medieval, îngropat alături de o fetiţă ce avea pe cap o bentiţă textilă cu perle şi mărgele, de asemenea un element foarte rar.

Arheologul Timea Keresztes a precizat că acest material textil se află acum la Cluj-Napoca, pentru restaurarea în vederea prezentării pentru public, într-o expoziţie.