ACTUALITATE

Rețeta de weekend: Clătite tradiționale

de Luana Mihaela Muntean

Pentru un desert simplu, mic dejun sau deserturi sofisticate, clătitele îți vin mereu în ajutor. Le întâlnim în toate colțurile lumii, toate având ca numitor comun aluat prăjit în foarte puțin ulei.

INGREDIENTE:

(pentru 15-16 buc.)

130 g ouă (2 ouă foarte mari mărimea XL sau 3 ouă mici)

1 vârf cuțit sare

400 g făină

500 ml lapte

250 ml apa minerală

Pentru prăjit:

60 ml ulei + 30 g unt topit și răcit

Mod de preparare: Spargem ouăle întregi și le mixăm bine cu un vârf cuțit sare. Adăugăm laptele și omogenizăm ușor. Putem adăuga esențe, cognac, semințele unei păstai de vanilie, în funcție de ceea ce urmează să pregătim, dar recomand să rămână simple, umplutura sau sosul vor putea conține arome și zahăr. Dacă le folosim pentru aperitiv putem adăuga verdețuri tocate. Încorporăm făina, amestecam, dar nu insistam foarte tare, apoi turnăm apa minerală, urmând să amestecăm în acest moment foarte bine, astfel încât să nu avem cocoloașe de făină, iar aluatul să fie fin, mătăsos, cu o consistență lichidă pentru clătite subțiri sau consistență mai groasă pentru clătite groase. Lăsăm aluatul să se odihnească 20-30 minute – aluatul va fi mai elastic căci făina se va hidrata perfect- apoi, putem coace clătitele. Incingem bine tigaia pentru clătite și o ungem cu foarte puțin ulei amestecat cu unt topit. Turnăm aluatul în tigaie și printr-o rotație rapidă acoperim fundul tigăii în strat subțire, uniform.

Punem tigaia pe foc și prăjim până încep marginile clătitei să devină aurii. În acel moment întoarcem clătita pentru a fi prăjită puțin și pe cealaltă parte. În funcție de îndemânarea fiecăruia le putem răsuci în aer cu tigaia, dar putem să le întoarcem și cu ajutorul unei spatule. Le scoatem din tigaie și le le punem în farfurie una peste alta, până terminăm aluatul. Clătitele pot fi umplute cu dulceață, frișcă și fructe, ciocolată, brânză dulce și fructe, brânză dulce și vanilie, miere, fructe, le transformăm în tort sau în aperitive.

Vă dorim poftă bună !