Reţeta de weekend: Prăjitura mălai cu lapte

de Lavinia Florescu

Mămăliga este cu siguranță un preparat pe care toți românii l-au gustat la un moment dat și pentru care unii dintre noi au făcut o adevărată pasiune culinară. Știați însă că mălaiul poate deveni ingredientul principal al unui desert delicios? Este vorba despre o prăjitură care a devenit populară sub denumirea de mălai cu lapte. Prăjitura mălai cu lapte este un desert neconvențional, însă aceasta nu înseamnă că nu este delicios. El poate fi consumat alături de o ceașcă de cafea ori de ceai.

Ingrediente:

– 400 gr. făină de mălai;

– 250 gr de făină albă;

– 400 ml de lapte;

– 200 ml de iaurt sau de chefir;

– 5 ouă;

– 150 gr de unt;

– 250 gr de zahăr;

– 2 pliculete de zahăr vanilat;

– esență de vanilie;

– 1 pliculeț de praf de copt;

– 2 linguri de coajă de portocală rasă;

Mod de preparare: Pune într-o oală, la foc mic, laptele, zahărul, untul, esența de vanilie, sarea și zahărul vanilat, amestecând în continuu, pentru ca totul să se omogenizeze. Când începe să fiarbă, pune mălaiul și făina în ploaie, având grijă să nu se formeze cocoloașe. În acest scop, continuă să amesteci în compoziție. Odată ce totul s-a omogenizat, dă cratița deoparte și las-o să se răcească vreme de cel puțin 15 minute. În acest interval, poți separa gălbenușurile de albușuri, bătându-le spuma pe acestea din urmă. Când timpul a trecut, adaugă în mixul fiert anterior ouăle (atât gălbenușurile, cât și albușurile bătute separat), praful de copt, iaurtul sau chefirul și amestecă din nou. Toată această compoziție trebuie pusă într-o tavă unsă cu puțin ulei și tapetată cu făină. Prăjitura se lasă la cuptor timp de cel puțin 45 de minute, până când observi că s-a format o crustă aurie, iar interiorul verificat cu o scobitoare a devenit pufos. Apoi, scoate prăjitura din cuptor și las-o să se răcească înainte de a o tăia.  

Vă dorim poftă bună!

Recommended For You

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.