POLITICĂ

Rezultate parțiale alegeri locale. Cum arată noua hartă politică a României?

Votul de duminică seară a schimbat harta politică a României. Surpriza o reprezintă mandatele câștigate în special de USR-PLUS în multe localităţi controlate până acum de partidele istorice.

PSD-ul totuşi controlează o bună parte din sudul şi estul ţării şi are în total preşedinţi în 20 de consilii judeţene.

Marcel Ciolacu, preşedinte PSD: ”Toate aceste lucruri ne dau speranţă că la parlamentare vom avea un scor politic mult mai bun”.

Liberalii au câştigat preşedinţia în 17 judeţe, cu 9 mai multe faţă de alegerile din 2016. Un succes istoric după detronarea lui Oprişan la Vrancea sau câştigarea primăriilor din Constanţa sau Piatra Neamţ.

Ludovic Orban, Preşedinte PNL: ”Aceste alegeri locale sunt doar începutul unei guvernări locale de succes şi începutul unei guvernări liberale de 4 ani care să schimbe profund în bine România”.

Chiar dacă nu au câştigat niciun consiliu judeţean, cei de la alianţa USR Plus se mândresc cu numărul mare de primari ori consilieri locali. Şi îşi ascut săbiile pentru alegerile parlamentare.

Dan Barna, preşedinte USR-PLUS: ”USR-PLUS a reuşit să construiască o punte stabilă. Şi dacă ne uităm pe hartă vedem Timişoara, Albă Iulia, Braşov, Bacău, practic am trasat peste România o punte pe care se va construi buna guvernare a următorilor ani”.

Cu gândul la parlamentare sunt şi cei din PMP.

Traian Băsescu, preşedinte de onoare PMP: ”Ne-am fi dorit mai mult, dar suntem mulţumiţi că n-am ajuns ca partidul lui Tăriceanu sau Ponta la 1%. Deci dintre partidele mici am devenit cel mai mare partid. Ceea ce e o mare victorie”.

Călin Popescu Tăriceanu, Preşedinte ALDE: ”Se pare că se conturează că ALDE să nu fi reuşit să atingă pragul electoral de 5 la sută. Aceste rezultate trebuie să vă spun că reprezintă pentru mine un motiv de dezamăgire profundă. Este o decepţie”.

Acum, PSD anunţă că are un parteneriat cu Pro România şi ALDE pentru a crea majorităţi în consiilile judeţene. Pe de altă parte, cei de la USR – PLUS se declară deschişi la colaborare cu partidul lui Ludovic Orban, cel care aseară anunţa marea victorie a partidului.

Traian Băsescu: ”Am văzut entuziasmul lui Ludovic. Vreau să îi spun că are 17 la sută în Bucureşti. Să zică bogdaproste că l-a luat la subsoară Barna”.

Două luni şi o săptămână. Atât mai avem până la alegerile parlamentare. Urmează o perioadă fierbinte pentru România. O să tot avem parte de multe promisiuni, jocuri politice şi alianţe. Miza este puterea, conducerea ţării.

foto digi.ro