LIFESTYLE

Rimetea, într-un top al celor mai frumoase sate din România, realizat de cel mai mare ziar din Spania, „El Pais”

Satul Rimetea din județul Alba apare într-un top al celor mai frumoase sate din România, realizat de cel mai mare ziar din Spania, „El Pais”, notează alba24.ro. Localitatea, care a primit premiul Europa Nostra în anul 1999, după ce au fost restaurate un număr de 138 de case tradiţionale secuieşti, păstrând totodată moştenirea culturală, se află pe locul 12 în acest clasament.

Jurnaliștii spanioli consideră că satul cel mai frumos din România este Bazna, urmat de Polovragi, pe locul doi și Cârlibaba pe locul trei.

În topul care numără 15 sate din România, Rimetea se află pe locul 12.

Este posibil ca imaginea să conţină: munte, cer, în aer liber şi natură

„Este singurul sat din România laureat cu premiul Europa Nostra de către Comisia Europeană pentru Conservarea Patrimoniului Cultural Material. Satul se află în județul Alba, la granița cu județul Cluj și este considerat unul din cele mai frumoase din Transilvania.

Este o fostă așezare mineră dominată de Piatra Secuiului, un deal înalt de calcar, fără vegetație, cate se observă foarte bine din Colțești. În 2000, Rimetea, o localitate majoritar maghiară, cu casele sale specifice albe și geamurile verzi, a fost desemnată zonă protejată de UNESCO”, scrie El Pais.

Este posibil ca imaginea să conţină: cer, casă, în aer liber şi apă

In comuna Rimetea se află şi una dintre cele mai spectaculoase pensiuni. Este vorba de Conacul Secuiului (Székelykő-kúria). Proprietarii au construit conacul între anii 2005-2007, cu intenţia ca cei dornici de odihnă să aibă totodată şi posibilitatea de a cunoaşte, în cadrul turismului rural, tradiţia, culura şi frumuseţea satului Colţeşti şi a regiuni. Conacul are 23 de camere pentru oaspeţi.

Este posibil ca imaginea să conţină: munte, cer, în aer liber şi natură

Cetatea a fost construita in 1296, ca masura de aparare dupa invazia tatarilor din 1241. Dar abia pe la 1700 a primit forma pe care o vedem si azi. Era caminul familiei nobiliare Thoroczkay, care stapanea acest tinut nordic al actualului judet Alba, din care faceau parte Rimentea si Coltesti. Constructorii cetatii, membrii familiei nobililor de Trascau, au disparut din istorie odata cu cetatea lor, distrusa in 1713 de generalul Tiege la ordinal Casei de Habsburg, pentru opozitia lor fata de anexarea Transilvaniei.

Mănăstirea Rimetea are obşte de maici, toate absolvente a unei sau a mai multe facultăţi, fiind unica, din judeţ, cu personal format exclusiv din intelectuali.