ACTUALITATE

Risipă uriașă de sărbători. Tone de mâncare aruncate la gunoi

De sărbători, gospodinele obişnuiesc să îşi umple la refuz frigiderele cu mâncare. De cele mai multe ori însă investiţia nu se dovedeşte tocmai inspirată. Specialităţile ajung de multe ori la gunoi.

Românii au un cult al cumpărăturilor, iar atunci când se trezesc în hipermarketuri îşi pierd minţile. Vor să vadă belşug pe masă şi cumpără în exces. Nu contează că bogăţia nu se măsoară în oale de sarmale, ciolane şi multe sticle de vin.

Şi mai trist este că, după Paști, cantităţi uriaşe de alimente ajung la coşul de gunoi. Sociologii spun că transmitem acest obicei nesănătos din generaţie în generaţie.

Aproximativ o treime din produsele din Romania ajung la cosul de gunoi sau sunt irosite inutil, anual. Aceasta cantitate înseamnă circa 2.55 milioane de tone de produse alimentare, ceea ce corespunde încărcăturii a 127.500 de tiruri aliniate în coloana din București până la Munchen.

Fiecare dintre noi poate contribui la diminuarea problemei risipei de alimente, atâta timp cât încercăm să avem un consum rațional, astfel încât să nu fim puși în situația de a arunca alimente pentru că nu reușim să le mai consumăm. Prin urmare, este recomandat să fim mai prudenți atunci când mergem la cumpărături și să pregătim preparate în cantități pe care știm sigur că le vom consuma.