LIFESTYLE

Romana Claudia Rista, fata care gătește cu flori

”In vremuri de criza majoritatea oamenilor tin cu dintii de un loc de munca sigur. Nu a fost si cazul meu”, povestește Romana Claudia Rista. In primavara 2012 a fost un moment in care a inteles ca implinirea personala conteaza mai mult decat siguranta zilei de maine. Dupa 15 ani de experienta in multinationale, Romana a ales sa combine adeseori lime-ul cu rodia si petalele de floarea-soarelui cu untul de arahide si chilli.
A trecut pe nepusa masa de la arta managementului vanzarilor in corporatii la arta culinara.

Este posibil ca imaginea să conţină: 1 persoană, zâmbind, stând în picioare şi în aer liber
”Uneori se poate spune cat este de usor sa lasi in spate o multinationala cu beneficii financiare ca sa te simti pur si simplu bine si fericit, sa traiesti asa cum iti doresti.
Eu asa am devenit Fata care gateste cu flori”, mărturisește Romana

Claudia Romana Rista e o autodidactă care a transformat pasiunea pentru gătit într-o cercetare antropologică inedită. După o carieră în vânzări, la nivel de top management, Claudia a decis să își asculte inima și s-a reinventat. A devenit ”Fata care gătește cu flori” și, ca antreprenor, a dezvoltat propriile proiecte, fără să îi fie teamă de suișuri și coborâșuri. În ultimii doi ani, a început să recupereze rețete uitate din toată țara, pe care a bătut-o la pas, prin forțe proprii, și le-a reunit pe toate în cartea ”Zestre Culinară”. Despre toate acestea am vorbit cu ea în interviul de mai jos, o călătorie colorată prin tradițiile culinare mai puțin știute ale României și o poveste despre un drum personal plin cu obstacole și surprize, dar care merită din plin.

Este posibil ca imaginea să conţină: unul sau mai mulţi oameni, oameni stând jos, copac, iarbă, în aer liber şi natură

Într-un interviu acordat publicației blogilux.ro, Romana povestește cum a renunțat la un job stabil și bine plătit ca să-și urmezi pasiunea pentru arta culinară.

”A fost o nebunie în care nimeni din jurul meu nu a crezut, am făcut ceea ce instinctul și inima mi-au dictat. Avusesem deja câteva declicuri. În primăvara lui 2012 am simțit că am un drum diferit, îmi făcea plăcere să merg la piață în zilele obișnuite, mă bucurau lucrurile simple, trăirile. Am început să gătesc pentru evenimente corporate festive încă din toamna lui 2011. Am avut și perioada aceea de ‘’între’’. Ca om de vânzări, când am realizat că eram nevoită să refuz comenzi de catering venite de la noii mei clienți, am oprit totul. Mi-am luat o pauză sabatică, inițial am crezut că va fi de-o vară, dar iată că au trecut șapte ani.”

Este posibil ca imaginea să conţină: 3 persoane, oameni în picioare şi mâncare

Aceasta crede cu tărie că ”cel mai important lucru în viață este să facem ceea ce simțim, să ne cunoaștem pe noi înșine, să nu lăsăm nicio zi să treacă fără a face pași spre împlinirea visurilor noastre. Să ne învingem fricile. Desigur, incertitudinea zilei de mâine ne face să alegem la tot pasul. Eu mi-am ieșit din zona de confort, dar asta după ce am dat cu capul și de pragul de sus, și de cel de jos. Nefiind omul compromisurilor, am mers înainte, întotdeauna înainte. Mă simt norocoasă că fac parte din acel grup restrâns de oameni care fac ce le place.”

Este posibil ca imaginea să conţină: 1 persoană, zâmbind, stând jos şi mâncare

Cât despre alegerea numelui, Fata care gătește cu flori, Romana povestește cum și l-a ales: ”Într-o emisiune la TV am gătit, în direct, cu flori, a sunat o telespectatoare să întrebe cine e tipa care gătește cu flori și, de atunci, așa mi-a rămas numele. În timp, pasiunea mea pentru gătit și modul în care m-am reinventat au făcut din ”Fata care gătește cu flori” o deschizătoare de drumuri. Am lansat o invitație la pionierat, la un stil de viață relaxat, bazat pe instinct și pasiune, un mod de a vedea zilnic florile din viața noastră și de a înflori pe zi ce trece. Am fost mereu cu un pas înaintea tendințelor. Dacă acum șapte ani, majoritatea, nu numai cei din branșă, priveau gătitul cu flori cu oarecare scepticism,’’cum adică, cu flori?!’’, de vreo doi ani încoace regăsesc flori comestibile decorând mâncarea din farfuriile restaurantelor, chiar și a celor de cartier. Mă bucură că ceea ce am întrezărit eu acum opt ani a devenit azi o practică curentă. Bucătăria cu flori comestibile este cea care m-a făcut cunoscută și m-a propulsat în rândul elitelor. Fiind promotoarea bucătăriei cu flori, sper ca un următor pas pentru cei care se încumetă să o practice să fie cel firesc, ‘următorul nivel’ este să înțelegi că și florile au gust și textură și nu un rol exclusiv decorativ în farfurie.”

Nu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.

Pe lângă faptul că gătește, Romana spune că este ”fascinată de produsele tradiționale și regionale și cele făcute în casă. Produsele de artizanat. Călătorind în interes de serviciu, am cunoscut altfel bucătăria regională, locală și de sezon, am învățat să compar gusturi și să înțeleg ce e tradițional și ce nu. Provin dintr-o familie cu origini maghiare, sârbești, românești, nemțești. Noi și acum sărbătorim de două ori Paștele. Bunica m-a învățat să merg pe inspirație, să plec la piață fără niciun plan. Să mă bucur de ceea ce descopăr acolo. Să mănânc din roadele pământului acolo unde sunt. Peste ani, când am plecat pe la sate să caut rețete vechi, simțeam că e păcat ca ele să se piardă. Această simplitate a vieții de la țară are un farmec de nedescris. Cu ingrediente puține, e o bucătărie bogată cu rețete făcute cu ce se găsește în jurul gospodăriei și cu o tehnică a dibăciei greu de descifrat azi pentru cei neinițiați. Nu m-a interesat niciodată doar rețeta, am consemnat trăirile și viața din jurul ei. Am mers pe acest fir de poveste, am putut să pun în practică lucruri învățate în timpul studenției la Jurnalism, în Timișoara. Este un efort în plus, dar am simțit că merită și că așa trebuie spuse.”

Este posibil ca imaginea să conţină: 1 persoană, zâmbind, stând în picioare

”În primăvara și vara lui 2017, am consemnat povești și rețete din satele săsești. Mi-am dorit mult să consemnez rețete, povestea lor și să ofer localizarea rețetelor. În 2018, am străbătut țara în lung și în lat. Am ales sate mai puțin cunoscute din zone diferite de la noi din țară: Tomnatic (Timiș), Sic (Cluj), Rimetea (Alba), Esechioi (Constanța), Vaideeni (Vâlcea), Nucșoara (Argeș). Am încercat, și cred că în mare parte am reușit, să îi fac mândri de ceea ce au, să scot la iveală ceea ce au ei mai prețios și inedit. Am învățat și eu multe de la localnici, unele experiențe m-au făcut să dau importanță lucrurilor care cu adevărat contează. Le sunt recunoscătoare pentru asta și le mulțumesc și pe această cale. Din 2018, poveștile și rețetele le adun în cartea ”Zestre Culinară”, un proiect fain marca ”Fata care gătește cu flori” împreună cu Profi România” povestește Romana în interviu.

Este posibil ca imaginea să conţină: 2 persoane, oameni stând jos

Întrebată ce planuri are pentru viitor, aceasta spune că se află ”din nou într-o perioadă firească de tranziție, de reașezare a lucrurilor și de conservare. Simt nevoia aceasta, altfel nu aș găsi puterea de a mă reinventa. Fiecare proiect al meu este unic. Am realizat în acest timp că pot să fac doar proiectele care mă definesc. Cochetez și cu ideea de a lipsi peste vară din București, de a evada și anul acesta, poate în Dobrogea, într-un sat al cărui farmec se pare că doar eu l-am găsit sau într-un alt loc special, care poate încă nu mi s-a arătat. În fiecare an, ianuarie și februarie mă găsesc în Aradul natal, unde continui tradiția de peste o sută de ani din familia mea și anume prepararea cârnaților de casă Rista. Și acesta e un legământ pentru mine.”

Este posibil ca imaginea să conţină: 8 persoane, persoane zâmbind, mâncare

Este posibil ca imaginea să conţină: mâncare

Este posibil ca imaginea să conţină: 2 persoane, oameni mâncând, oameni stând jos, masă, mâncare şi interior

sursa foto:  https://www.facebook.com/FataCareGatesteCuFlori/

sursa: http://blog.ilux.ro/2019/02/oameni-in-dar-claudia-romana-rista-sau-fata-care-gateste-cu-flori/