ACTUALITATE

Români în rețelele de migranți

Tot mai mulţi români se implică în traficul de migranţi. De obicei sunt doar transportatori şi călăuze, şoferi sau pescari care riscă foarte mult pentru că ştiu că vor câştiga foarte mulţi bani. Şi peste 1000 de euro de persoană transportată. România este doar o etapă pe drumul migranţilor care vor de fiecare dată să ajungă ţările Europei de Vest.

Grupuri de migranți sunt capturate aproape zilnic la frontiere. Nouă cetățeni străini au încercat marți să ajungă ilegal în Ungaria. Câteva zeci de persoane au forțat alte frontiere ale României.

Rețelele de traficanți de migranți profită mereu de cei care caută o viață mai decentă în Occident, iar românii au intrat și ei în astfel de grupuri. Câștigă sume importante pentru transportarea migranților pe teritoriul țării noastre.

Pescarii sau șoferii români sunt recrutați întotdeauna de membrii de rangul 2 sau 3 ai rețelelor. Liderii care îi coordonează se află aproape întotdeauna în țări occidentale. România este, de obicei, doar o stație.

Străinii traficați stau aici de la câteva zile până la câteva luni. Cei mai mulți știu că pot cere azil și profită de faptul că procedurile durează destul de mult.

Migranții vin în general din Afganistan, Irak sau Siria. Uneori au avut ghinion și, deși știau că au plecat din România s-au trezit…tot în România.

De la începutul anului au fost descoperiți peste 2000 de migranți ilegali dar numai 145 de călăuze sau intermediari.

Traficanții sunt de multe ori protejați, migranții știu că vor putea relua legătura cu cei care i-au transportat și refuză să dea detalii despre călăuze.