ULTIMA ORĂ, ACTUALITATE, POLITICĂ

România celebrează 145 de ani de la declararea Independenţei

Pe data de 9 mai 1877, Mihail Kogăniceanu, citea, urmare a unui discurs memorabil, Declaraţia de Independenţă a României, proces ce avea să pună capăt sutelor de ani de dominaţie otomană, iar pe 10 mai 1877 a fost adoptată legea care proclama Independenţa.

Moțiunea a fost votată cu majoritatea de 79 de voturi (au existat doar 2 abțineri). În numele Camerei, C.A. Rosetti, președintele Camerei, a rostit următoarele: „Camera mulțumită de esplicările guvernuluĭ asupra urmărilor ce a dat votul eĭ de la 29 Aprilie anul curent, ia act că resbelul între România și Turcia, că ruperea legăturilor nóstre cu Pórta și independența absolută a Românieĭ aŭ primit consacrarea lor oficiale”. În aceeași după-amiază, Senatul a votat moțiunea, iar după aceea s-a format o procesiune entuziastă cu calești și torțe prin tot Bucureștiul.

Recunoașterea independenței României trebuia recunoscută și la nivel internațional, lucru care s-a făcut abia în urma Congresului de la Berlin.

Rusia, deși beneficiase substanțial de sacrificiul ostașilor români pe câmpurile de luptă – Plevna, Rahova, Griviţa, Smârdan -, a făcut tot posibilul ca la Conferinţa de Pace de la San Stefano (3 martie 1878) şi ulterior la Berlin, statului român să nu îi fie recunoscute meritele, mai mult a dorit un anumit statul al României și anexarea unor teritorii românești care nu-i aparțineau.

La Congresul de la Berlin, din iunie-iulie 1878, Puterile occidentale au redus pretenţiile Rusiei, dar au condiţionat recunoaşterea Independenţei României de acordarea cetăţeniei minoritarilor evrei.