România este fruntaşă la taxarea muncii în Europa de Est

Deputatul USR Claudiu Năsui avertizează asupra faptului că suntem ţara care taxează cel mai mult munca, din toată Europa de Est. Acesta atrage atenţia că de multe ori aflăm despre cum a mai cheltuit statul banii din impozite: aflăm aproape în fiecare zi de noi moduri în care bugetul de stat a fost furat, de la comisioane speciale pentru achiziţii la supra-preţ, la structuri întregi care se înfiinţează pentru a servi interesului unuia sau altuia (faimoasele sinecuri).

Întrebarea adresată de deputat este de unde vin banii aceştia. De fiecare dată când statul mai creşte o pensie specială, sau se mai face un teren de fotbal în pantă sau un parc în mijlocul la nicăieri, sau se mai dă o subvenţie la o industrie prietenă, toate acestea se plătesc din banii celor care muncesc şi plătesc taxe şi impozite în România. E un adevăr simplu care trebuie conştientizat de toată lumea. Tot ceea ce face statul, o face pe banii luaţi de la contribuabili.

Un studiu Deloitte publicat recent arată că România are cea mai mare impozitare a muncii din toată Europa de Est. Studiul ne compară cu alte 10 ţări. România practică 41.5% impozit, după noi vine Ungaria la mare diferenţă cu 34%, Polonia cu 27%, deci suntem de departe fruntaşi. Deputatul asociază aceste cifre cu exodul îngrijorător de populaţie activă din ţară, precum şi cu lipsa acută de forţă de muncă.

Năsui menţionează: „Ce a făcut PSD-ALDE în acest sens în România? Au agravat problema. În 2017, în loc să relaxeze impozitarea pe muncă mai ales a celor mai săraci români, ei au sporit-o. Au schimbat codul fiscal astfel încât cineva care munceşte 2 ore să plătească taxe cât pentru 8 ore. De ce au făcut asta? Pentru că nu mai ştiu de unde să scoată bani pentru a face faţă cheltuielilor pe care le-au explodat tot ei. De ce tot creşte statul salariu minim? Tot din cauza acestui procent. Cu cât creşte salariu minim mai mult cu atât extrage mai multe taxe din munca noastră.”

Soluţia propusă este una simplă: să nu se mai impoziteze salariu minim. Acest lucru ar fi pozitiv şi din punct de vedere economic şi din punct de vedere social, pentru că ar creşte salariul net tocmai pentru cei mai slab plătiţi români, astfel munca fiind mai rentabilă în România. Cei mai săraci ar câştiga mai mult şi alţii care au plecat în căutarea unor salarii mai bune în alte ţări ar fi mai stimulaţi să se întoarcă în ţară unde e nevoie de ei.

Deputat USR
Claudiu-Iulius-Gavril NĂSUI

Recommended For You

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.