OPINII

România este relevantă geostrategic pentru SUA şi UE şi asta ne garantează dezvoltarea, prosperitatea și siguranța

Autor: Adrian Papahagi

Destinul României se rezumă la transformarea ghinionului geografic în șansă istorică. Țările Române au avut ghinionul de a fi situate la marginea Europei și deschise înspre orient către valurile de barbarie, cruzime și rapt ale feluritelor foaite de năvălitori.

Neșansa de a exista în marginea exterioară a Occidentului s-a transformat, după 2004 și 2007, în șansa de a fi frontiera estică a lumii libere. În nici două decenii, PIB-ul României a crescut de 5 ori, de la 40 mld. $ în 2000, la 200 mld. $ azi. Trăim incomparabil mai bine decât oricând în istoria noastră, suntem mai siguri decât oricând grație faptului că facem parte din Occident.

Firește, Occidentul s-a descreștinat parțial și s-a stângizat masiv, dar asta nu face Orientul tuturor tiraniilor mai dezirabil. Chiar dacă Vestul și-a pierdut poate elanul misiunii civilizatoare, îi rămân interesele economice și militare, iar Statelor Unite, slavă Domnului, și un strop de misionarism.

Sigura formă reală de patriotism (pragmatică, nu ideologică sau sentimentală) este atlantismul/occidentalismul. Antipatriotic este doar naționalismul troglodit, resentimentar și folcloric, întreținut de mafia care își dorește fărădelegea și izolarea țării, pentru a fura fără griji.

Să ne bucurăm deci că, din perspectivă americană, România este relevantă geostrategic! Această relevanță pentru SUA și UE ne garantează dezvoltarea, prosperitatea și siguranța. Tot ea ne asigură că fărădelegile PSD vor fi limitate în timp și în efecte.