România va îmbunătăţi serviciile medicale primare şi de prevenţie, cu sprijinul Băncii Mondiale

Premierul Viorica Dăncilă a avut astăzi, la New York, în contextul vizitei de lucru în SUA, o întrevedere cu reprezentanţii Băncii Mondiale, la finalul căreia a fost semnat Acordul destinat creşterii accesului cetăţenilor la servicii de asistenţă medicală primară şi promovării serviciilor medicale preventive, în special în zonele mai puţin dezvoltate. Programul vizează, de asemenea, creşterea accesului la serviciile medicale asigurate de medicii de familie şi îmbunătăţirea eficienţei cheltuielilor din sectorul sanitar.

Acordul de împrumut în valoare de 500 de milioane de euro a fost semnat în numele României de către Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor Publice, şi în numele Băncii Mondiale de către Tatiana Proskuryakova, manager de ţară pentru România şi Ungaria.

„Este un program ce va aduce beneficii pacienţilor, în condiţiile în care va creşte finanţarea pentru medicina de familie şi pentru cea comunitară, inclusiv prin dotarea cu echipamente performante a cabinetelor medicale, precum şi prin pregătirea personalului medical din medicina primară. Astfel, cetăţenii din zone izolate sau mai greu accesibile vor avea acces mai facil la servicii de sănătate, la stabilirea diagnosticului în faza incipientă, la tratament corect, deci, la o mai bună îngrijire”, a subliniat prim-ministrul Viorica Dăncilă.

Programul pe bază de rezultate în sănătate, implementat pentru prima dată în România, va încuraja ca acest domeniu să se concentreze mai mult pe pacient.

Programul cuprinde trei arii de rezultate:

– îmbunătăţirea acoperirii cu servicii de asistenţă medicală primară pentru populaţia insuficient deservită, prin întărirea asistenţei medicale comunitare şi extinderea pachetului de servicii de bază în asistenţă medicală primară pentru persoanele vulnerabile neasigurate;

– reorientarea sistemului medical, centrat pe spital, către o asistenţă medicală primară eficientă, prin diversificarea pachetului de servicii de asistenţă medicală primară şi îmbunătăţirea mecanismelor de plată. De asemenea, se va implementa o schemă de ajutor de minimis pentru cabinetele de medicină de familie;

– creşterea eficienţei cheltuielilor în sectorul de sănătate prin abordarea aspectelor critice legate de costuri.

„Acordul se bazează pe obţinerea unor rezultate în sectorul de sănătate şi sprijină iniţiativele Guvernului de a aduce schimbări majore în modul de furnizare a asistenţei medicale, în special în comunităţile rurale”, a spus Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor Publice. „Prin atingerea obiectivelor vizate, ne aşteptăm ca acesta să devină o poveste de succes în Regiune şi un punct de plecare pentru proiecte similare viitoare.”

„Acest program ne va ajuta să garantăm ceea ce ne dorim de mult timp: acces egal pentru toţi cetăţenii la serviciile medicale”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii „De asemenea, Strategia Naţională de Sănătate va îmbunătăţi modul în care sunt cheltuiţi banii publici investiţi în sistemul de sănătate”.

„În ciuda progresului înregistrat în domeniul sănătăţii, în România rata deceselor care ar putea fi prevenite prin accesul la îngrijiri medicale este printre cele mai ridicate din UE, în special pentru populaţia cea mai săracă, iar acum există oportunitatea de a îmbunătăţi aceste rezultate”, a spus Tatiana Proskuryakova, Directorul de ţară al Băncii Mondiale pentru România şi Ungaria. „Apreciem eforturile făcute de actualul Guvern precum şi angajamentul luat pentru a oferi un sistem de sănătate mai echilibrat şi mai integrat.”

Împrumutul a fost aprobat în şedinţa Consiliului de administraţie al grupului Băncii Mondiale, care a avut loc pe 17 septembrie 2019, la Washington DC. Acesta va finanţa programul guvernamental, va atrage finanţare UE pentru implementarea activităţilor necesare indicatorilor propuşi şi va oferi asistenţă tehnică. Împrumutul a fost negociat de Banca Mondială şi Ministerul Finanţelor Publice din România în Cadrul Parteneriatul Strategic de Ţară 2019 – 2023.

Biroul de presă al Guvernului

Recommended For You

About the Author: Seserman Alin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.