ULTIMA ORĂ, ACTUALITATE, POLITICĂ, ECONOMIC

România vrea să elimine treptat cărbunele din ecuația energetică

În nu puține rânduri, România s-a arătat interesată în a lua în calcul producerea de energie verde și renunțarea la combustibilii fosili, antrenându-se în efortul general de combatere a schimbărilor climatice. Noul context – adus de conflictul ruso-ucrainean – îngreunează acest proces, pe de o parte, dar poate să-l și accelereze, pe de altă parte, România dorind o independență energetică față de Rusia, în special, aspirând la a nu mai fi dependentă energetic de nimeni, în general.

Aflat într-o vizită în Israel, Ministrul Energiei, Virgil Popescu a declarat că avem „aproape 20% cărbune, aproape 8% gaz, aproape 20% nuclear, iar restul de 40% sunt hidro şi surse regenerabile.” și că dorim să eliminăm treptat cărbunele până în 2032 şi să folosim gazul drept combustibil de tranziţie”.

Ministrul român a vizitat Institutul de Export Israel, unde s-a întâlnit cu mai multe companii şi a discutat despre potenţialul uriaş al soluţiilor energetice cu hidrogen, precizând că ”ambele ţări, dacă lucrează împreună, pot face multe progrese în domeniul hidrogenului, pe care îl considerăm combustibilul viitorului.”