OPINII

Românii s-au deșteptat și au luptat pentru un drept natural

Autor: Mihai Neamţu

Participarea masivă la votul de ieri ne arată că mămăliga poate să explodeze. Românii s-au deșteptat și au luptat pentru un drept natural: libertatea de exprimare în cabina de vot! Succesul Opoziției parlamentare se explică, în mod evident, prin catastrofala prestație a PSD la guvernare, momentul 10 august 2018, atacul la adresa Justiției independente și mariajul toxic dintre lumea interlopă și sfera puterii controlată, vremelnic, de Liviu Dragnea.

Nu greșesc cei care îl fac pe liderul PSD arhitectul-șef al dezastrului suferit de socialiștii români în alegerile din 26 mai. Să facem totuși o analiză la cald a rezultatelor confirmate azi de BEC. Victoria PNL. Munca în teren a echipei Ludovic Orban/Robert Sighiartau a dat rezultate bune (vezi județele Sibiu, Bistrița, Alba, Arad). Excelentă a fost și adoptarea primarilor gospodari ca vectori de imagine (Ilie Bolojan, Mircea Hava, etc). Venirea lui Rareș Bogdan a adus un plus evident de energie și entuziasm, atrâgând voturi din zona electoratului ardelenesc, patriotic și conservator. Susținerea Referendumului propus de Klaus Iohannis a ajutat mult. Sunt voturi anti-PSD din județe precum Caraș-Severin sau Mehedinți unde PNL va mai conta, dar mitul rețelelor teritoriale e spulberat de rețelele online. Votul electronic ar putea aduce pentru PNL procente valoroase din Diaspora europeană și nord-americană. Desprinderea PNL de imaginea USL e imperativă, ca și apropierea unor intelectuali (re)chemați să dea identitate, coerență și consistență doctrinară partidului.

Dacă PNL ar fi avut pe lista la europarlamentare mai multe figuri tinere, voci pro-familie (oneste, moderate și europene), plus niște candidați scutiți de balastul trecutului, partidul ar fi depășit 32-33%. Victoria USR. Tinerii au câștigat nu printr-un mesaj ideologic, ci printr-o disciplinată retorică a noutății, cuplată la emoția străzii: „Jos hoții”! A fost un mesaj credibil câtă vreme USR n-a guvernat nicio zi. În mod inteligent, Dan Barna și Dacian Cioloș n-au lăsat ca teme secundare ale Stângii progresiste (ideologia de gen, mariajul gay) să paraziteze un discurs radical anti-corupție și anti-PSD. Estetica proaspătă a afișelor stradale și ținuta tinerească a candidaților USR+ au contat enorm (nu prea vezi la ei burțile enorme sau cefele groase ale tranziției). Guerilla digitală & social media: foarte eficient utilizate. Mesaj meritocratic către militanți: „veniți la noi și votul intern vă poate propulsa pe listă”.

Deși există votanți USR cu profil temperat conservator (i.e., Clotilde Armand), secularizarea în marile orașe prinde teren. Alianța BOR-PSD a declanșat o contra-reacție masivă. În perioada 2020-2024, USR+ va putea obține voturi de la milioane de români independenți financiar, care nu mai votează politicienii combinatori sau fariseii oportuniști (filantropi ai banului public și falși pupători de moaște).

Ascensiunea PMP în PPE. Traian Băsescu are un public consecvent și în condițiile de participare uriașă la vot, trecerea pragului electoral este o victorie pentru echipa lui Eugen Tomac. Temele fostului Președinte al României (Basarabia, refuzul islamizării Europei, critica migrației necontrolate, revenirea la identitatea creștină a bătrânului continent) pot fi asumate de un partid sau o alianță care va da Primul-Ministru al României pentru următorii patru ani. Voturile acordate unionistului George Simion și independentului Peter Costea s-au rispit, din păcate. A juca în echipă e legea de bază a succesului în politică. Ziua de 26 mai 2019 a aparținut însă românilor din străinătate, veritabili eroi ai unui drept constituțional. Felicitările se adresează lor și tuturor celor care au luptat în aceste zile pentru revenirea bunului simț și a normalității în România!

Vremea

Bistrita Bistrita-Nasaud Romania
Soare
Soare
-7°C
Vânt: 0 km/h E