ACTUALITATE, LIFESTYLE

Romsilva marchează debutul Lunii Plantării Arborilor prin acţiuni de împădurire la nivelul direcţiilor silvice

Debutul Lunii Plantării Arborilor este marcat luni, 15 martie, prin acţiuni de împăduriri derulate la nivelul mai multor direcţii silvice din cadrul Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva.

Luna Plantării Arborilor este organizată, în fiecare an, între 15 martie şi 15 aprilie, în conformitate cu prevederile Codului Silvic, în această perioadă fiind realizate lucrări de împăduriri, acţiuni de popularizare şi educare, iar administratorul pădurilor proprietatea publică a statului pune la dispoziţia celor interesaţi puieţii forestieri necesari acţiunilor de împăduriri şi asigură sprijinul logistic pentru acţiunile voluntarilor.

În acest an, pe fondul pandemiei provocată de virusul SARS CoV-2, Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva a redus semnificativ acţiunile de împăduriri cu voluntari şi cele de educaţie forestieră, acestea urmând a fi reluate când condiţiile sanitare vor permite acest lucru.

Romsilva va planta în cursul campaniei de împăduriri de primăvară circa 20 milioane de puieţi forestieri, regenerând natural 6.015 hectare fond forestier şi împădurind alte 3.115 hectare, iar pe 1.439 hectare vor fi efectuate lucrări de completări şi pe alte 132 de hectare, în care plantaţiile au fost afectate de calamităţi, vor fi efectuate lucrări de refacere.

Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva va regenera, în cursul anului 2021, pe durata campaniilor de împăduriri de primăvară şi toamnă, 12.670 hectare, din care 8.037 hectare prin regenerări naturale şi 4.633 hectare prin lucrări de împăduriri.

Lucrările de regenerare a fondului forestier proprietatea publică a statului din acest an vor fi făcute în urma unei investiţii de 199,2 milioane lei.

În ultimii cinci ani, Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva a regenerat 75.401 hectare fond forestier de stat, 48.163 hectare prin regenerări naturale şi 27.238 hectare prin lucrări de împăduriri, fiind plantaţi în acest interval 151,66 milioane puieţi forestieri, cu o investiţie totală de 665,6 milioane de lei.

Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva administrează 3,13 milioane hectare păduri proprietatea publică a statului, circa 48% din pădurile ţării, şi asigură servicii silvice pentru circa un milion hectare de păduri aflate în alte forme de proprietate.