ACTUALITATE

Roşiile româneşti ajung la gunoi. Fermierii sunt nevoiţi să îşi arunce producția în lipsa piețelor de desfacere

Roşiile româneşti, dulci şi aromate, ajung hrană pentru animale. Este situaţia disperată în care au ajuns cei mai mulți dintre agricultori care au muncit luni de zile, au investit banii lor şi ai statului, iar acum se văd obligaţi să-şi arunce producţia, spune europarlamentari PNL, Daniel Buda.

Marea parte a producţiei de roşii a fermierilor şi, odată cu ea, miile de euro investite în solarii ajung să fie aruncate pe câmpuri. Deşi legumele arată impectabil, nu are cine să le cumpere, din cauza dezorganizarii piețelor românești de desfacere. În timp ce la oraş, românii cumpără roşii fără gust aduse din Turcia sau Polonia, cele autohtone ajung să fie necomercializate. Disperaţi să vândă, agricultorii au lăsat preţul atât de mult, încât au ajuns să le dea aproape pe nimic, adică și cu 20 de bani pe kilogram.
În jur de 1.200 de fermieri au fost încurajaţi să investească în producţia de roşii, prin subvenţiile de 3.000 de euro oferite de Ministerul Agriculturii. Autorităţile nu au luat însă în calcul şi faptul că oamenii nu au o piaţă de desfacere suficient de mare. Înainte ca autoritățile să lanseze astfel de măsuri, ar trebui în primul rând să se asigure că fermierii nu muncesc în zadar, iar marfa lor să fie răsplătită și nu aruncată la gunoi. “Am solicitat Comisiei Europene, în baza procedurilor parlamentare de care dispun, să îmi comunice eventualele soluții de susținere a producătorilor români și de asigurare a consumului de produse de pe piața autohtonă.
Vă voi reda răspunsul de îndată ce îl voi primi”, a mai precizat Buda.

Foto: Adevarul