ULTIMA ORĂ, ACTUALITATE, EDUCAŢIE/CULTURĂ

S-a adjudecat Premiul Nobel pentru Literatură

Potrivit Academiei Suedeze, Premiul Nobel pentru Literatură din 2021 a fost câștigat de scriitorul Abdulrazak Gurnah pentru „abordarea fără compromisuri şi plină de compasiune a efectelor colonialismului şi a destinului refugiaţilor în prăpastia dintre culturi şi continente”.

 

Abdulrazak Gurnah s-a născut în 1948, în Zanzibar și a sosit în Anglia ca refugiat la sfârşitul anilor 1960. Până să se pensioneze, Gurnah a fost profesor de limba engleză şi literatură post-colonială la Universitatea din Kent.

 

Premiul  Nobel pentru Literatură este al patrulea Nobel decernat anul acesta, după cel pentru Medicină decernat oamenilor de știință americani David Julius și Ardem Patapoutian pentru descoperirea receptorilor pentru temperatură și atingere.

 

pentru Fizică Klaus Hasselmann (Germania), Syukuro Manabe (Japonia-SUA) și Giorgio Parisi (Italia) pentru „contribuțiile lor revoluționare la înțelegerea noastră asupra sistemelor fizice complexe”.

 

și a celui pentru Chimie acordat cercetătorilor Benjamin List (Germania) și David MacMillan (SUA) pentru dezvoltarea organo-catalizei asimetrice.