ULTIMA ORĂ, ACTUALITATE, POLITICĂ

S-A DECIS ! Alegerile Europarlamentare vor avea loc în perioada 23-26 Mai 2019

Următoarele alegeri parlamentare europene vor avea loc în cele mai multe ţări pe 26 mai 2019, au convenit guvernele europene marţi. Consiliul Afaceri Generale al Uniunii Europene a stabilit că dorește ca următoarele alegeri pentru Parlamentul European să aibă loc în perioada 23-26 mai 2019, în timpul președinției României la Consiliul UE.

În temeiul Actului electoral din 1976, următoarele alegeri pentru PE ar trebui să aibă loc între 6 și 9 iunie 2019. Întrucât statele membre au considerat „imposibilă” organizarea de alegeri în perioada respectivă, Consiliul a convenit în unanimitate, în conformitate cu Actul electoral, să selecteze date alternative pentru alegeri.

După primirea avizului Parlamentului, Consiliul este așteptat să își adopte decizia în mod oficial înainte de sfârșitul lunii iunie. Alegerile pentru Parlamentul European au loc din cinci în cinci ani. Ultimele alegeri pentru Parlamentul European au avut loc în perioada 22-25 mai 2014.

Eurodeputaţii şi guvernele europene au apreciat că organizarea alegerilor în perioada în care Marea Britanie este în continuare stat membru UE ar fi fost o întreprindere complexă din punct de vedere juridic, presupunând că Londra nu doreşte să organizeze acest scrutin înainte să părăsească Uniunea. Cetățenii sunt așteptați la urne pentru a alege un Parlament European compus din 705 membri, în condițiile în care Parlamentul European a decis ca după ieșirea Marii Britanii din UE 46 de mandate să fie păstrate de rezervă. Marea Britanie va pierde cele 73 de mandate în PE, iar o treime din ele vor fi redistribuite altor ţări.

În baza aceleiași decizii, cetățenii români vor vota pentru a trimite în Parlamentul European 33 de deputați europeni, cu unul mai mult decât în legislatura 2014-2019.