DIN TRANSILVANIA

S-a redeschis turnul Bisericii Evanghelice din Bistrița, cel mai înalt turn medieval din țară

De astăzi, cel mai înalt turn al unei biserici medievale din România este deschis, din nou, vizitatorilor, după ce a fost închis mai bine de două luni pentru efectuarea unor lucrări de reabilitare. Cu înâlțimea de 75 de metri, acesta este singurul turn din țară dotat cu un lift care transportă turiştii pe o platforma aflată la înălţimea de 60 de metri, de unde se poate admira întreg orașul.

Construit în trei etape, între anii 1487 – 1544, acest turn a suferit două puternice incendii în anii 1857 şi 2008.  Se spune că aceste incendii ar fi urmarea blestemului episcopului Statileo Ioan de Alba Iulia, care i-ar fi blestemat pe bistriţeni pentru că la începutul anilor 1530 au dărâmat capela Sfântului Mihail aflată la sud de biserică pentru extinderea lăcaşului de cult.

Taxa de vizitare al turnului Bisericii Evanghelice este de 10 lei pentru adulți și de 5 lei pentru elevi, studenți și pensionari, copiii până la 7 ani și pentru persoanele cu dizabilități având gratuitate. Turnul se poate vizita de miercuri până vineri între orele 13 și 16, sâmbata între 10 și 16 și duminica între orele 12 și 16.