Se știe că lumina călătorește prin spațiu cu o viteză de aproximativ 300 000 km /s, o viteză remarcabil de mare și care nu poate să fie atinsă de nicio altă structură a Universului.
Totuși, viteza acesteia poate să fie încetinită atunci când lumina, în drumul ei, întâmpină obstacole precum, de exemplu, câmpurile electromagnetice ale materiei obișnuite.
Există materiale care pot încetini, într-o oarecare măsură, lumina, însă pentru a obține reduceri semnificative ale vitezei acesteia sunt necesare substanțe speciale cum ar fi cristalele fotonice sau gazele cuantice super-refrigerate.
Este tocmai ce a reușit un grup de oamenii de știință de la Universitatea Guangxi și de la Academia Chineză de Științe din China care a dezvoltat o metodă inovatoare de încetinire a luminii, o realizare care ar putea revoluționa modul în care putem controla lumina și modul în care aceasta interacționează cu materia.
Realizarea cercetătorilor chinezi se bazează pe un concept denumit transparență indusă electromagnetic (EIT), un fenomen ce implică manipularea laserului pentru a transforma un gaz opac într-unul transparent la lumina stocată în vid. Prin acest proces, gazul devine transparent, permițând luminii laser să treacă prin el, dar cu o viteză redusă.
Rămâne ca acest mare progres, ce permite acum încetinirea luminii de peste 10.000 de ori, dar cu pierderi semnificative de energie, să fie îmbunătățit.