LIFESTYLE

Saber Guardian19. Exercițiu de luptă în Poligonul Cincu. Militarii Brigăzii 81 Mecanizată, la înălțime!

După ce s-au pregătit temeinic, pe ploaie și vânt, în cursul săptămânilor trecute, militarii Brigăzii 81 Mecanizată ,,General Grigore Bălan”,  sprijiniți de artileriștii din Brigada 9 Larom și de piloți din aviația SUA, au desfășurat, în poligonul Cincu, un exercițiu inter-arme complex integrat Exercițiului Multinațional Saber Guardian 2019.

Exercițiul  a fost organizat de Divizia 4 Infanterie Gemina, structură din care face parte Brigada 81 Mecanizată ,,General Grigore Bălan” care a dislocat, în acest scop, aproximativ 900 de militari și 250 de mijloace tehnice, fiind, astfel, principala forță aflată, în acest moment, în poligonul militar de la Cincu.

Evenimentul s-a desfășurat în 13 iunie 2019, în prezența comandantulului Comandamentului Forţelor Întrunite, general-maior Dorin Ioniță, a comandantului Diviziei 4 Infanterie ,,Gemina”, general-maior Virgil-Ovidiu Pop, a prefectului județului Cluj, a  comandanților structurilor participante la exercițiu (Brigada 81 Mecanizată și Brigada 9 Larom) și a jurnaliștilor invitați să asiste la exercițiul de luptă.

Scenariul exercițiului de tip Joint (cu două categorii de forțe, terestră și aviație) a fost următorul: inamicul a atacat un grup de luptă, infanteriștii  reușind  blocarea inamicului pe un aliniament favorabil. La scurt timp, inamicul a reluat ofensiva sprijinit de structurile proprii de artilerie. Infanteriștii din grupul de luptă au ripostat deschizând focul, artileria a executat foc de baraj, iar MIG-urile 21 Lancer venite în ajutor, au distrus subunitățile de artilerie ale inamicului.

Exercițiul a continuat cu evacuarea unui rănit cu un vehicul MLI MEDEVAC, în timp ce, o celulă de elicoptere IAR 330 PUMA SOCAT a intervenit cu foc asupra blindatelor trupelor inamice, din flancul drept. A urmat un contraatac al unei companii de infanterie, sprijinită de o formație de 4 elicoptere AH-64 APACHE, din cadrul Brigăzii 12 Elicoptere de Luptă a USAREUR.  Ultima etapă a exercițiului a constat în debarcarea unei companii de infanterie ușoară din elicoptere de tip CH-47 CHINOOK, pentru executarea unei manevre de învăluire și nimicire a inamicului care a fost astfel neutralizat.

La această demonstrație de forță, pe lângă unitățile de sprijin ale Brigăzii 8 Larom și ale partenerului american, au participat militari din toate categoriile de forțe ale Brigăzii 81 Mecanizată Bistrița, în principal militarii Batalionului 191 dislocat în Arad, a Batalionului 811 Dej și a Batalionului 817 Prundu Bârgăului.

A fost un exercițiu ce demonstrează, încă o dată, capabilitățile ridicate de luptă ale componentelor din subordinea Brigăzii 81 Mecanizată ,,General Grigore Bălan”, capacitatea acestora de a se instrui și de a fi pregătite să facă față cu succes, alături de parteneri din alte structuri naționale și din cele aparținând partenerilor strategici, oricărei provocări din mediul internațional de securitate.

Cristina Rusu

Este posibil ca imaginea să conţină: cer, munte, iarbă, nor, copac, în aer liber şi natură

Este posibil ca imaginea să conţină: munte, cer, iarbă, în aer liber şi natură

Este posibil ca imaginea să conţină: cer, iarbă, munte, nor, copac, plantă, în aer liber şi natură

Este posibil ca imaginea să conţină: cer, în aer liber şi natură

Este posibil ca imaginea să conţină: iarbă, munte, cer, în aer liber şi natură

Este posibil ca imaginea să conţină: cer, munte, iarbă, nor, în aer liber şi natură

Este posibil ca imaginea să conţină: cer, iarbă, copac, plantă, munte, în aer liber şi natură

Este posibil ca imaginea să conţină: cer, în aer liber şi natură

Este posibil ca imaginea să conţină: unul sau mai mulţi oameni, pălărie şi în aer liber