din sectorul bugetar.
ACTUALITATE, ECONOMIC

Salarii bugetare, salarii în economie

Institutul de Statistică a publicat datele privind salariile în luna martie. Câteva observații interesante sunt legate de evoluția salariilor în România.

Surpriza este că doar în domeniul hotelurilor și restaurantelor se regăsesc scăderi salariale. Construcțiile, transporturile sau tranzacțiile imobiliare, sectoare economice aflate și ele în suferință încă din luna martie a acestui an înregistrează, totuși, creșteri anuale de salarii, chiar peste media economiei.

Datele statistice arată o temperară a creșterii din sectorul bugetar. În administrație publică și armată, creșterea a fost cu 6%, în domeniul sănătății și al asistenței sociale a fost o creștere anuală cu 3,8%, iar în învățământ salariile au urcat în ultimul an cu 3%.

Trebuie, însă, spus că datele statistice pun la un loc domenii cu salarii diferite cum este cazul administrației publice cu apărarea sau a angajaților din domeniul sănătății cu cei din serviciile de asistență socială. O reflectare separată a salariilor din aceste domenii ar fi mult mai relevantă.

Chiar și în aceste condiții, însă, se poate realiza o comparație a salariilor bugetare cu cele din așa-numitul sector economic. Astfel, administrația publică și apărarea cu un salariu mediu net de 4.984 lei se află pe poziția a treia în ierarhia domeniilor economice.

Cele mai mari salarii sunt în domeniul tehnologiei informației, 6.679 lei, cu o creștere solidă în comparație cu martie 2019, de 12%, urmate de sectorul bancar și asigurări, cu un salariu de 5.859 lei și administrație-apărare cu 4.984 lei. Pe ultimele locuri se află salariile medii nete din industria ospitalității (1.605 lei), agricultură (2.431 lei) și distribuția apei și salubritate (2.640 lei).

Publicația profit.ro a analizat numărul angajaților din sectorul bugetar. Chiar dacă ministrul muncii a declarat recent că autoritățile nu știu exact numărul de angajați bugetari, iată că mass-media prezintă schema de personal din sectorul public.

De remarcat că guvernarea actuală nu a oprit creșterea angajărilor la stat, numărul posturilor ocupate în martie fiind cu aproximativ 12.000 mai mare decât în noiembrie 2019.

În plus, datele profit.ro arată că administrația centrală are aproximativ 803.000 de angajați, iar cea locală 446.000 de salariați. Cifrele, în creștere, ne arată că reforma administrației nu a început, şi are loc o escaladare continuă a creşterilor de cheltuieli în sistemul public, mare parte din creşteri fiind legate de salariile angajaţilor şi creşterea continuă a numărului de angajaţi din sistem.