DIN TRANSILVANIA

Săpături arheologice în comuna Rodna. Specialiștii vor să localizeze și să restaureze mai multe catacombe

Comuna Rodna este datată încă din secolul al XIII-lea, iar unele vestigii au rămas încă din perioada medievală: o biserică, o clopotniţă şi un turn. Recent, au început şi săpături pentru a localiza şi restaura mai multe pasaje secrete, catacombe care i-ar fi salvat pe localnici în perioada invaziei tătare din secolul al XIII-lea.

După mai bine de 60 de ani, la Rodna au reînceput săpăturile. Arheologii vor să descopere ce se află sub actuala biserică, unde se presupune că ar fi existat, inițial, un alt lăcaș de cult. Specialiștii vor să dea și de urma vestitelor catacombe, tuneluri săpate adânc în pământ, care ar fi salvat populația Rodnei de invazia tătară.

Catacombele au fost căutate în anii 50 și apoi în anii 70, dar cercetările s-au oprit. Recent, existența lor a fost confirmată cu ajutorul unui sonar. Când vor fi restaurate, tunelurile ar putea deveni un adevărat magnet pentru turiști.

Autoritățile locale au pregătit două proiecte cu finanțare europeană și norvegiană, în valoare de 5 milioane de euro. Banii vor merge către conservarea turnului și pentru reabilitarea bisericii și a clopotniței din vecinatate. Când arheologii vor găsi și catacombele, primăria vrea să le restaureze și să le introducă în circuitul turistic.

Comuna Rodna este propusă pentru acordarea statutului de stațiune turistică de interes local. Există deja peste 100 de locuri de cazare la pensiuni și chiar la un hotel.