ACTUALITATE, ECONOMIC

Săptămâna Europeană a Dezvoltării Durabile în România – Conferinţa de lansare a Proiectului România în siguranţă

În contextul Săptămânii Europene a Dezvoltării Durabile în România, Guvernul României, prin Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, împreună cu Asociaţia EDIT organizează miercuri, 22 septembrie a.c., 10:00, conferinţa Educaţie pentru siguranţă – proiect “România în siguranţă”, ce va avea loc la Guvernul României, Sala Transilvania.

Laszlo Borbely, consilier de stat, coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă: “România se află în continuare pe primul loc la numărul de decese cauzate de accidentele rutiere, din păcate. Prin sprijinirea acestui parteneriat, tragem un semnal de alarmă asupra acestei problematici şi asupra nevoii de acţiuni cu efecte imediate. Totul porneşte de la educaţie. Noi toţi, în calitate de cetăţeni, din respect pentru noi şi cei din jurul nostru, avem responsabilitatea de a ne educa şi de a învăţa cum să acordăm primul ajutor.”

Activităţi Săptămâna Europeană a Dezvoltării Durabile în România

Între 18 şi 19 Septembrie, în cadrul evenimentului Dâmboviţa Delivery, copiii, tinerii şi adulţii au participat la ateliere educaţionale pe tema educaţiei rutiere şi a primului ajutor, într-un spaţiu special, destinat programului naţional “România în Siguranţă”. Atelierele au fost organizate de Asociaţia EDIT, iniţiatorul programului, în parteneriat cu Poliţia Română, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă şi alţi parteneri din domeniul educaţiei pentru siguranţă, cu sprijinul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă.

Spaţiul a avut trei zone dedicate educaţiei rutiere şi educaţiei pentru prim-ajutor, camionul Titi Aur, cu 3 simulatoare de accident, maşina de raliuri a pilotului Adi Grigore, autospecialele Poliţiei şi alte surprize. “Dâmboviţa Delivery a fost o oportunitate bună pentru a aborda două subiecte sensibile şi foarte importante: educaţia rutieră şi primul ajutor, într-un mod interactiv, care să faciliteze înţelegerea unor noţiuni şi a importanţei acestora, la nivelul tuturor vârstelor, într-un context îngrijorător pentru România.

Conform statisticilor realizate de Uniunea Europeană în 2019, România se află în continuare pe primul loc la numărul de decese cauzate de accidentele rutiere, având o medie de 96 decese la milionul de locuitori faţă de media U.E. – 49, şi pe ultimul loc în ceea ce priveşte numărul de persoane care cunosc manevrele de acordare a primului ajutor. Am iniţiat acest program cu dorinţa de a arăta tuturor că fiecare dintre noi poate face diferenţa prin cunoaşterea unor reguli de circulaţie şi a manevrelor de prim ajutor, indiferent de vârstă”, a declarat Liviu Zorilă, Preşedintele Asociaţiei EDIT.

România în Siguranţă “România în Siguranţă” este un program naţional de educaţie pentru siguranţă, iniţiat de Asociaţia EDIT (https://asociatia-edit.ro/), cu sprijinul Departamentului de Dezvoltare Durabilă (Guvernul României). Scopul programului România în Siguranţă are în vedere instruirea, informarea şi conştientizarea copiilor, tinerilor şi adulţilor în ceea ce priveşte educaţia pentru siguranţă. Asociaţia EDIT a lansat în 2020 prima campanie on-line de educaţie pentru prim-ajutor #LeapşaPentruViaţă, cu peste 1,5 milioane de vizualizări, în parteneriat cu Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU). #leapşapentruviaţă face parte din Programul Naţional de Educaţie pentru Siguranţă “România în Siguranţă” prin intermediul căruia echipa îşi propune să desfăşoare proiecte de educaţie rutieră şi prim-ajutor pentru 500.000 de elevi din toată ţara.

Asociaţia EDIT

Asociaţia pentru Educaţie, Dezvoltare şi Implicarea Tineretului – E.D.I.T. are la bază un grup de tineri cu experienţă şi profesii diferite care susţin educaţia, cultura şi parteneriatele durabile dintre instituţiile publice şi cele private. Acţiunile Asociaţiei EDIT se concentrează, încă din 2016, pe educaţia pentru siguranţă, iar în urma eforturilor susţinute s-a lansat cel mai structurat proiect de educaţie rutieră din România: “Ora de Educaţie Rutieră”. Până în prezent proiectul a ajuns la peste 125.000 de beneficiari (elevi din învăţământul preşcolar, şcolar şi liceal, inclusiv la cadre didactice şi părinţi – pentru toţi participanţii la trafic). În anul 2019 proiectele EDIT s-au extins în Cluj, Arad şi Timişoara prin intermediul “Programului Naţional de Educaţie pentru Siguranţă – PNES”, ca urmare a expertizei Asociaţiei EDIT în materie de siguranţă rutieră în rândul comunităţilor şcolare. Mai multe detalii despre activitatea asociaţiei pe româniaînsiguranţă.ro.